Järjestöt 6.3.2018

Palokuntanuoret mittaavat taitojaan Rescue Racessa

Voittajien hymyä Rescue Race -kisoissa 2014, jolloin se edellisen kerran järjestettiin Hämeessä.

Voittajien hymyä Rescue Race -kisoissa 2014, jolloin se edellisen kerran järjestettiin Hämeessä.

Lahden alueelle on luvassa palokuntien kilpailutunnelmaa, kun 34 paloautoa kiertää tehtävärasteja.  Etelä-Suomen alueen palokuntanuoret kisaavat Rescue Race -kisassa lauantaina 10. maaliskuuta. Kilpailussa ratkotaan nuorten selviytymistaitoja eri tehtävissä ja tavoitellaan onnistumisen kokemuksia ryhmänä.

Rescue Race on turvallisuusajatteluun painottuva palokuntanuorten kilpailu, jonka tarkoituksena on tarjota nuorille VPK:n harrastajille mukava yhteinen palokuntalaishenkeä ja itsetuntoa nostattava tapahtuma.

Kilpailujoukkue koostuu yhdestä täysi-ikäisestä huoltajasta ja viidestä palokuntanuoresta. Nuorten on oltava alle 18-vuotiaita ja heidän kokonaisikänsä on maksimissaan 70 vuotta. Rastien tehtävät ovat etukäteen salaiset. Rastien aiheina ovat valistus, ensiapu, pelastus, väestönsuojelu, yhteiskunta, onnettomuuksien ennaltaehkäisy, riskien hallinta, looginen ajattelu, luonto ja kansainvälisyys.

Voittajajoukkue saa kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa, henkilökohtaiset mitalit ja nuorten harjoitusvarusteisiin kohdennetun lahjakortin. Kilpailun kolmen parhaan joukkueen lisäksi palkitaan yksi joukkue Tsemppari-palkinnolla, jossa arviointikriteeri on erityisesti joukkueen palokuntahenkisyys.

Yhdeksättä kertaa

Rescue Race -kisan osallistujat kuuluvat palokuntiin Etelä-Suomessa. Nämä palokunnat ovat alueellisten pelastusliittojen jäseniä. Lahden 2018 kilpailuun saapuu yhteensä 33 joukkuetta. Tämä on sääntöjen mukainen maksimimäärä joukkueita. Ennakkokarsinta kilpailuun tehtiin pelastusliitoissa etukäteen.

Nyt yhdeksättä kertaa järjestettävän kilpailun järjestää kukin osallistuva pelastusliitto vuorotellen. Edellisen kerran Hämeen alueella kisattiin vuonna 2014. Rescue Race on Markku H. Aarnio -säätiön aloitteesta luotu palokuntanuorten kilpailu. Säätiö tukee kilpailun järjestämistä säätiön varoilla.

Lahdessa järjestettävää kisaa seuraavat säätiön edustajat sekä Markku H. Aarnio. Kilpailupäivänä Markku H. Aarnio -säätiö valitsee yhden kilpailujoukkueen ulkomaanvaihtomatkalle Itävaltaan. Palokunta, josta joukkue lähtee vaihtoon vastaanottaa seuraavana vuonna nuorisoryhmän Itävallasta vierailulle omaan palokuntaan.

Kilpailussa on mukana 26 suomenkielistä ja seitsemän ruotsinkielistä joukkuetta sekä vierailijajoukkue Virosta. Ensimmäinen kilpailujoukkue lähtee matkaan klo 10. Kisassa on yksi julkinen yleisörasti, joka on seurattavissa Lahden torilla iltapäivään asti.

Rescue Race 2018 -kisan järjestää Hämeen Pelastusliiton palokuntanuorisotyö Päijät-Hämeen palokuntanuorten organisoimana. Tukea kisajärjestelyihin ovat antaneet mm. Päijät-Hämeen Pelastuslaitos ja Lahden kaupunki. Kilpailu järjestetään Markku H. Aarnion säätiön tuella.

Lähde: Hämeen pelastusliitto

Kuva: Saku Rouvali

Lue lisää