Järjestöt 17.5.2024

SPAL:n johtoon muutoksia – pääsopijajärjestöstä neuvotellaan edelleen ja vaihtoehtona nyt myös Sote ry

Järjestön johtaja Kim Nikula ja puheenjohtaja Ilkka Mustakangas vastaanottivat vuonna 2018 silloisen sisäministerin Kai Mykkäsen vieraaksi SPAL:n järjestämään Turvallinen Suomi -seminaariin.

Järjestön johtaja Kim Nikula ja puheenjohtaja Ilkka Mustakangas vastaanottivat vuonna 2018 silloisen sisäministerin Kai Mykkäsen vieraaksi SPAL:n järjestämään Turvallinen Suomi -seminaariin.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry:n johdossa parikymmentä vuotta ollut Kim Nikula jättää tehtävänsä toukokuun viimeisenä päivänä. Puheenjohtaja Ilkka Mustakankaan mukaan eroaminen tapahtuu yhteisellä päätöksellä. Viime vuonna 30 vuotta täyttänyt SPAL neuvottelee edelleen pääsopijajärjestöratkaisusta. Puheenjohtaja sanoo, että pattitilanteessa olevat neuvottelut eivät olleet ratkaiseva tekijä järjestön johdon vaihtumisessa, vaikka kaikella onkin kosketuspintaa.

SPAL heitettiin viime vuonna ulos Tehyn ja Superin kanssa muodostamasta Sote ry:stä. Eripura johti siihen, että SPAL nosti kanteen käräjäoikeuteen yhdistyslain rikkomisesta. Nyt kanne on vedetty pois ja Mustakankaan mukaan keskusteluja käydään myös palaamisesta Sote ry:n pääsopijajärjestöön.

”Toivoisin, että voisimme liittyä takaisin Sote ry:n”, hän sanoo.

Keskusteluja on käyty myös JHL:n ja Jytyn muodostaman JAU:n sekä Juko:n jäsenyydestä, jossa ovat mukana esimerkiksi Poliisien ammattijärjestö. Mustakankaan mukaan Juko ei tule kysymykseen pelastajien koulutustason takia. Siellä tarvittaisiin vähintään ammattikorkeakoulututkinto.

Jytyn osalta keskustelua on käyty erilaisista liittymismalleista, mutta puheenjohtajan mukaan SPAL ei ole valmis fuusioon, vaan haluaa pitää kiinni järjestönsä itsenäisyydestä.

”Myös oman erillisen sopimuksen tekeminen työnantajia edustavan KT:n kanssa voisi tulla kysymykseen, mutta se ei ole nyt ajankohtaista, vaan aikaisintaan sopimuskauden päätyttyä.”

Nykyiset työehtosopimukset umpeutuvat ensi keväänä.

SPAL selvittää myös omaa järjestörakennettaan. Vaihtoehto voi olla palaaminen esimerkiksi päätoimiseen puheenjohtajuuteen. Järjestön vt. johtajana toimii nyt edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola.

SPAL:n liittokokous otti kantaa myös pelastustoimen järjestämiseen. Järjestö esittää, että pelastustoimen valtiollistamista alettaisiin selvittää. Sen perusteella seuraavan hallituksen ohjelmaan tehtäisiin asiasta kirjaus.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää