Järjestöt 13.7.2016

Vapepa harjoitteli Isojärvellä – lisää vapaaehtoisia kaivataan

Ensimmäisenä etsintään saarelle lähti pelastuskoiraryhmä.

Ensimmäisenä etsintään saarelle lähti pelastuskoiraryhmä.

Pohjois-Satakunnan suurin järvi, Pomarkun ja Siikaisten Isojärvi, toimi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kesäkuun alun harjoituksen näyttämönä. Harjoituksessa demonstroitiin

tilannetta, jossa vene uppoaa, kolme ihmistä jää veden varaan ja mahdollisesti ui läheisiin saariin.

Harjoituksen valmiushälytys annettiin edellisen päivän iltana tekstiviestinä. Harjoituspäivän aamulla harjoitusjoukot saivat varsinaisen hälytyksen pidettävään harjoitukseen.

Yhteensä harjoitukseen osallistui nelisenkymmentä vapaaehtoista. Etsijöitä oli SPR:n Ahlaisten, Siikaisten, Kankaanpään ja Merikarvian hälytysryhmistä. Erikoisuutena harjoitukseen osallistui Isojärven järvipelastusyhdistys, jonka tukikohdan yhteydessä Pomarkussa harjoitus tapahtui.

Lisäksi mukana oli Speko eli Satakunnan pelastuskoirat ry.

Isojärven järvipelastusyhdistyksen tärkeä tehtävä oli kuljettaa etsijöitä vesillä. Vuonna 2011 perustetussa yhdistyksessä toimii 150 jäsentä. Aktiiveja heistä on noin 20. Muutamia järvipelastusyhdistyksen aktiiveja toimii myös Pomarkun VPK:n hälytysosastossa, jonka käytössä on kaksi venettä Isojärvellä tapahtuvia hälytyksiä varten.

Koirat löysivät kadonneet nopeasti

 

Kuten oikeassakin tilanteessa, paikalle perustettiin Vapaaehtoisen pelastuspalvelun johtoryhmä, jossa Vapepa-johtajana toimi valmiuskouluttaja Sari Rantanen Kokemäeltä ja häntä avustivat Vapepa-johtajan apulaisena toiminut Tapani Koivula, johdon sihteeri Anne Tammisto ja viestipäällikkö Juhani Ruuskanen. Johtoryhmää täydensivät järvipelastusyhdistyksen Risto Peltomaa ja Satakunnan pelastuskoirat ry:n Oili Nummela, jotka välittivät omien resurssiensa tietoa muulle johtoryhmälle.

Ensimmäisenä paikalle hälytetty Satakunnan pelastuskoirat toi harjoitukseen kolme koirakkoa, jotka lähetettiin ensin matkaan. Sen jälkeen paikalle tulleet etsijät jaettiin kuuteen kolmen hengen partioon, jotka lähetettiin kahteen saareen tekemään partioetsintää. Partioetsintä on nopea käynnistää ja siksi erittäin hyvä etsintämuoto etsinnän ensimmäiseen vaiheeseen.

Koirat löysivät kadonneet alle puolessa tunnissa, ja samoin partiotkin onnistuivat löytämään kadonneet nopeasti. Omat haasteensa etsijöille toivat saarilla maasto, jossa oli kaatuneita puita.

Harjoitus päätettiinperinteisellä näkötuntumaharavoinnilla lähellä järvipelastusseuran tukikohtaa. Molemmat etsintäketjut löysivät maastosta ensiapua tarvitsevan kohdehenkilön. Toisella ryhmällä oli vastassa elvytettävä nukke, toisella jalkavammasta kärsivä henkilö.

Harjoitusta suunnitellut valmiuskouluttaja Sami Nygård oli tyytyväinen harjoituksen kulkuun. Hän kertoi, että tulevaisuuden varalle harjoituksessa selvisi esimerkiksi se, kuinka paljon aikaa kuluu, kun ryhmiä kuljetetaan veneellä kohteeseen ja takaisin.

Harjoitukseen osallistuneet kiinnivät huomiota esimerkiksi siihen, kuinka hyvin radioliikenne saatiin järjestettyä. Nygård sanoi, että aktiivisuus Satakunnan alueella on hyvä, mutta lisää vapaaehtoisia kaivataan mukaan toimintaan aina.

”Eri yhdistykset osallistuvat Vapepan toimintaan oman osaamisensa mukaan kuten tässäkin harjoituksessa. Jokaiselle vapaaehtoiselle löytyy tekemistä sekä harjoituksista että viranomaisten pyynnöstä erilaisissa hälytystehtävissä.”

Teksti ja kuva: Arto Papunen