Pelastustoimi 18.2.2015

Lippu liehukoon Keski-Uudenmaan laitoksella

Lääninrovasti  Jukka Nevala siunaa lipun ja lippua kannattelee apulaispelastusjohtaja Jorma Alho.

Lääninrovasti Jukka Nevala siunaa lipun ja lippua kannattelee apulaispelastusjohtaja Jorma Alho.

Vasara paukkui ja kunniamerkit helisivät, kun Keski-Uudenmaan pelastuslaitos vietti juhlallista lipunnaulaustilaisuuttaan Pyhän Laurin kirkossa viime vuoden lopulla.

Alueellisen pelastustoiminnan järjestämisestä on kulunut kymmenen vuotta ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos halusi juhlistaa vuosikymmenen kestänyttä, menestyksekästä taivaltaan omalla, uudella lipulla.

Graafikko Sanna Henrikssonin suunnittelema valkopunainen, näyttävä lippu vihittiin käyttöön perinteisin menoin Helsingin pitäjän kirkossa. Lipunnaulaus on vanha tapa, jolla kunnioitetaan lippua yhteisönsä tärkeänä yhdistävän symbolina.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti juhlapuheessaan pelastustoiminnan kirkkaan arvopohjan, toimivan viranomaisyhteistyön, sopimuspalokuntajärjestelmän sekä ennakoivan turvallisuustyön merkityksestä. Hän korosti myös pelastustoimen hyvän palvelutason ja tiheän paloasemaverkoston turvaamisen tärkeyttä säästöjen ja pelastustoimeakin koskevien sopeutusten paineessa.

Lippupuheenpitäjä, kansanedustaja, Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman.
Lippupuheenpitäjä, kansanedustaja, Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman.

”Pelastustoimi vastaa ihmisten henkeä ja terveyttä sekä ympäristön ja omaisuuden turvallisuutta koskevista palveluista. Näistä ei voi tinkiä millään verukkeella, sanoi Lindtman painokkaasti.”

Sovinnollisuus on menestyksen avain

Pelastusjohtaja Pekka Vänskä kiitti tervetuliaissanoissaan paikalle saapuneita yhteistyökumppaneita ja painotti yhteistyön keskeistä merkitystä paitsi kriisitilanteissa myös pelastustoimen arjessa. Kiitospuheessaan pelastusjohtaja puhui sovinnollisuudesta.

”Meidän turvallisuusalan toimijoiden tulisi olla nöyryyden lapsia ja järjestää elämämme siten, että maailma voisi nähdä miten hyvää ja kaunista onkaan elää yhdessä ja sovinnollisina. Hyvää tekemällä ja osoittamalla arvonantoa kaikille ihmisille me luomme turvallisempaa elämää. Sellainen pelastuslaitos menestyy, jonka perustuksia eivät itsekkyys ja eripuraisuus murenna”, Vänskä muistutti.

Lipun naulaukseen osallistuivat Vantaan kaupungin johdon sekä pelastuslaitoksen omien edustajien lisäksi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminta-alueen kuntien Hyvinkään, Nurmijärven, Järvenpään, Tuusulan, Keravan, Mäntsälän ja Pornaisten johdon edustajat sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen, Etelä-Suomen sotilasläänin ja sopimuspalokuntien neuvottelukunnan edustajat. Perinteisesti lipun toiseksi viimeisen naulan naulaa lipun suunnittelija. Muistoksi naulaajille jaettiin kunniakirjat. Lipunnaulauksen jälkeen suoritetun lipun vihkimisen toimitti lääninrovasti Jukka Nevala. Hän nosti esiin lippujen käytön pitkän historian ja niiden roolin yhteisten arvojen symbolina.

Lipunnaulaaja prikaatikenraali Pertti Laatikainen ja pelastuspäällikkö Jyrki Landstedt.
Lipunnaulaaja prikaatikenraali Pertti Laatikainen ja pelastuspäällikkö Jyrki Landstedt.

Juhlan jälkeen järjestetyssä kahvitilaisuudessa jaettiin kunniamerkkejä ansioituneesta työstä pelastustoimen hyväksi. Ansiomitalin saivat paloinsinööri Marko Suominen, turvallisuuskouluttaja Antti Salonen, korjaamomestari Harri Könönen, ylipalomies Risto Juselius, ensihoitaja Tommi Penttilä, ensihoitaja Marko Lehikoinen, lääkintäesimies Pasi Väyrynen, ensihoitaja Markku Salonen, paloinsinööri Jan Meszka, palotarkastaja Seppo Terho, valmiuspäällikkö Hannu Kuhanen sekä erikoissuunnittelija Heikki Kangas. Lisäksi kauppatieteiden maisteriksi samana päivänä valmistuneelle suunnittelupäällikkö Kalle Eklundille myönnettiin stipendi menestyksellä hoidettujen opintojen kunniaksi.

Juhlat on juhlittu ja arkinen työ Keski-Uudenmaan turvallisuuden hyväksi jatkuu. Mieskvartetti kajautti juhlan lopuksi Finlandian. Toivomme, että sen sanat kertoivat enteellisesti KUPelan uuden palvelulupauksen: Yön uhka karkoitettu on jo pois

Teksti ja kuvat: Anna Groth

Lue lisää