Pelastuslaitokset 3.11.2022

Laajakaistainen Virve 2 avaa pian huikeat näkymät – vanha viranomaisverkko toimii rinnalla siirtymäkaudella

Laajakaistainen Virve 2 mahdollistaa tehok­kaan tilannekuvan luomisen esimerkiksi dronen välittämän videokuvan avulla. Droneja käytetään jo nyt esimerkiksi maastopaloissa ja rakennuspaloissa tiedustelussa. Kuva on testeistä Pelastusopistolta viime syksyltä.

Laajakaistainen Virve 2 mahdollistaa tehok­kaan tilannekuvan luomisen esimerkiksi dronen välittämän videokuvan avulla. Droneja käytetään jo nyt esimerkiksi maastopaloissa ja rakennuspaloissa tiedustelussa. Kuva on testeistä Pelastusopistolta viime syksyltä.

Tetra-pohjainen viranomaisverkko Virve valmistautuu pikkuhiljaa eläkepäiville. Se muuttuu vähitellen laajakaistaiseksi Virve 2 -palveluksi. Nopeammat yhteydet ja uusi teknologia mahdollistavat palveluja, joista kaikista emme ehkä osaa vielä uneksiakaan.

Siirtymäkauden aikana nykyinen viranomaisverkko toimii rinnalla. Siirtymäkausi alkaa testauksilla ja pienimuotoisella käytöllä vuonna 2023. Vuoden 2024 puolella siirrytään käyttäjäorganisaatioiden aikataulusuunnitelmien mukaan laajemmasti Virve 2:een.

”Datapalveluissa ollaan jo käyttöönoton kynnyksellä. Tähän asti ei ole ollut luotettavaa laajakaistaista palvelua”, kertoo avain-asiakkuuspäällikkö Harri Virtanen Suomen Erillisverkot Oy:stä.

”Yllättävänkin positiivista palautetta tuli esimerkiksi toukokuisessa lentosammutuspäälliköiden koulutuksessa siitä, kuinka hyvin Virve 2 -ryhmäpuhesovellus toimi yhteen uuden ja vanhan palvelun välillä.”

Lopullisia Virve 2 -päätelaitteita ei vielä ole eikä niitä saa markettien hyllyistä. Kartoitus ja testaukset jatkuvat.

”Pelastustoimessa kaikilla pelastuslaitoksilla on Virven vastuu- ja varahenkilöt – he ovat avainasemassa kehitystyössä. Tarvitaan vuorovaikutusta, ideoita ja kritiikkiäkin. Olemme tehneet kohdennettuja miehistön, alipäällystön ja päällystön  haastatteluja. Tietoa, näkemyksiä ja kokemuksia testeissä olleista päätelaitteista on kerätty. Olemme järjestäneet lukuisia infotilaisuuksia vastuuhenkilöille, Pelastusopistolle, pelastusjohtajille ja sisäministeriön edustajille jo vuosia. Haluamme rakentaa yhteistyössä asiakkaiden kanssa juuri heidän tarvitsemiaan palveluja”, Virtanen painottaa.

Kovaan käyttöön soveltuvia pääte- ja oheislaitteita testataan koko ajan. Osalle käyttäjistä riittää yksinkertaisempi laite, jota voi käyttää osittain myös hanskat kädessä. Pitää olla hyvät ja kestävät liitännät, kakkostangenttia, ohjelmoitavia painikkeita, ulkoisen antennin liitäntää ja niin edelleen.

Laajakaistaisen Virve 2:n vaatimaa tukiasemaverkostoa on rakennettu vuodesta 2020 alkaen. Eniten työtä on vielä Pohjois-Suomessa ja itäisillä raja-alueilla. Kaupalliset operaattorit eivät ole välttämättä näihin aiemmin juuri satsanneet, mutta nyt laajennuksesta hyötyvät myös normaalikäyttäjät.

”Siirryttäessä Virve 2 -palveluiden käyttöön olemme vastaavassa tilanteessa kuin nykyistä Virveä käyttöönotettaessa. Kun taajuus jälleen kerran tuplaantuu LTE 800 MHz:n taajuudelle, tukiasemia tarvitaan moninkertainen määrä, jotta pystytään palvelemaan samoja käyttäjiä.Onneksi Suomessa myös kaupallisten verkkojen kuuluvuus ja laatu on maailman parhaita. Kehitys tuo jatkossa uudet teknologiat myös asiakkaidemme käyttöön”, kertoo Erillisverkkojen kehityspäällikkö Kari Junttila.

”Tulevaisuudessa esimerkiksi pelastajan kamera voi välittää kuvaa sekä videota ja vastaavasti pelastajan kypärävisiiriin voidaan syöttää tarpeellisia tietoja. Liikenneonnettomuudessa voidaan näyttää punaisella ajoneuvosta ne kohdat, joihin ei saa kajota. Vihreällä voidaan näyttää kohdat, joista on turvallista ja järkevä leikata”, Harri Virtanen kuvailee.

Johtokeskukseen voidaan luoda vaikkapa 3D-näkymä kaupunkiympäristöstä. Erilaiset sensorit, kuten rakennusten lämpöilmaisimet ja kamerat välittävät tietoa. Paikalla olevat pelastusyksiköt näkyvät virtuaalitodellisuusympäristössä. Virtuaalilasien avulla näkee esimerkiksi, missä kohdin lämmöt ovat nousseet palavassa rakennuksessa. Sammutus- ja pelastustoiminta voidaan keskittää sinne.

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuvat: Airbus


Lue koko juttu Pelastustiedosta 7/2022. Lisää aiheesta Erillisverkkojen nettisivuilta.


Päätös nykyisen Virven kehittämisestä kaupallisen operaattorin radioverkkoon pohjautuvaksi laajakaistaiseksi Virve 2 -palveluksi tehtiin vuonna 2017. Erillisverkot toimii uudessa mallissa lakisääteisenä palveluoperaattorina. Erillisverkot-konserni hankki Virve 2:n radioverkon palveluna Elisalta ja 4G ja 5G Core-verkot Ericssonilta.

Siirtymävaiheessa nykyisen Virven palvelut korvataan älypuhelimeen asennettavalla Virve 2 Ryhmäpuhe -sovelluksella. Sovelluksella voi käyttää samoja puheryhmiä ja esimerkiksi lähettää samoja tilaviestejä kuin nykyisellä Virve-puhelimella. Perinteisen ryhmäpuheen rinnalle tulee mahdollisuus välittää dataa ja liikkuvaa kuvaa. Virve 2 -liittymissä keskeistä ovat etuoikeustoiminteet, jotka takaavat käyttäjille kaistan, palvelun saatavuuden ja laadun kaikissa olosuhteissa.

Lue lisää