Pelastuslaitokset 12.3.2016

ME-Mäkipellon uusi tähtäin: maailman suurin leuanvetokisa

Joonas Mäkipelto (oik.) sai palan Espoon peruskalliota. Vieressä valmentaja Jari Saario.

Joonas Mäkipelto (oik.) sai palan Espoon peruskalliota. Vieressä valmentaja Jari Saario.

Guinnessin ennätystenkirjaan vastikään päässyt palomies Joonas Mäkipelto ja hänen valmentajansa Jari Saario hautovat jo uusia suunnitelmia.

Mäkipelto teki helmikuussa vastaotteella vuorokaudessa vedettyjen leukojen virallisen maailmanennätyksen, 5050 vetoa. Nyt 28-vuotias palomies on kääntänyt katseensa kohti uusia haasteita.

”Tavoite on, että saisimme järjestettyä maailman suurimman leuanvetotapahtuman, johon kutsuttaisiin maailmalta kovimmat leuanvetäjät. Niitä ei montaa ole. Samat kaverit ovat rikkoneet tuloksia viimeiset viisi vuotta”, valmentaja Saario sanoo.

Toistaiseksi maailmalla ei ole vielä nähty vastaavaa. Leuanvetäjähuiput ovat treenanneet kaikessa hiljaisuudessa.

”Viimeiset 5-6 vuotta samat kaverit vetäneet ennätyksiä. Ne ovat treenanneet kauan ja pikku hiljaa parantaneet tuloksia. Nyt sitten järjestetään kertarykäisyllä maailmanluokan tapahtuma”, Mäkipelto visioi.

Parille leuanvetäjälle asiasta on jo kerrottu, ja vastaanotto on ollut hyvä. Mukaan aiotaan pyytää ainakin brittiläinen Stephen Highland ja amerikkalainen Guy Valentino.

”Katsotaan kuka on kuka, rennolla mielellä tietysti”, Mäkipelto sanoo.

Kuminauhajumppaa

Tarkoitus on vetää kilpaa leukoja huippujen kanssa 12 tunnin ajan. Mäkipellon tavoite on vetää vähintään 5050 leukaa, eli edellisen ennätyksensä verran.

Jos miehet eivät saa tapahtumalle sponsoreita Suomesta, he ovat valmiit lähtemään myös ulkomaille.

Asiassa edetään Mäkipellon revähtäneen olkapään ehdoilla. Jos hyvin käy, olkapää on parantunut jo loppukesästä ja sillä päästäisiin treenaamaan. Toistaiseksi Mäkipelto palauttelee kättään kuminauhalla.

”Todella hyvin se on parantunut, paitsi repeämät ottavat aikansa. Olin viikko vedon jälkeen melkein täydessä iskussa”, Mäkipelto sanoo.

Kaksikko aikoo jatkaa ennätysten tehtailua, koska jotain jäi hampaankoloon edellisestä suorituksesta. Maailmanlaajuinen kilpailutilanne on kova.

”Tavoite oli silloin 6000 leukaa 16 tunnissa. Omat resurssit olisivat riittäneet jopa 7000:een. Nyt jenkit ovat jo tehneet epävirallisesti yli 6000:tta. Se ei ole ongelma, mekin pystytään. Vaikka olisimme saaneet 7000, meidän olisi pitänyt jatkaa, koska kovaa tullaan takaa joka tapauksessa”, Mäkipelto kertoo.

Mäkipelto ja Saario kertoivat suunnitelmistaan kahvitilaisuudessa Niittykummun paloasemalla perjantaina. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä palkitsi Mäkipellon palalla Espoon peruskalliota.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää