Pelastuslaitokset 10.2.2023

Päijät-Hämeen hyvinvointialue osti joukon pelastusasemia – kaikista ei päästy sopimukseen

Hollolan kunta myi pelastusasemansa Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle. Päijät-Hämeessä on yhteensä 16 pelastusasemaa, joista kuusi vakinaista.

Hollolan kunta myi pelastusasemansa Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle. Päijät-Hämeessä on yhteensä 16 pelastusasemaa, joista kuusi vakinaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue on hankkinut pelastusasemia, öljyntorjuntavarastoja ja maapohjia Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Orimattilan, Padasjoen ja Sysmän kunnilta yhteensä noin 28 miljoonalla eurolla. Kaupat tehtiin yhteensä kymmenestä asemasta, kolmesta öljyntorjuntavarastosta ja yhdestä kalustohallista.

Viimeinen kauppakirja allekirjoitettiin Orimattilan kaupungin kanssa 7. helmikuuta. Sieltä hyvinvointialueen omistukseen siirtyi pelastusaseman lisäksi kalustohalli, piha-alueet ja kaukolämpö-, sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät. Niiden kauppahinta on yhteensä noin 8,3 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialue olisi ostanut myös Lahden kaupungin Niemen, Paavolan, ja Nastolan pelastusasemat, mutta hinnasta ei päästy yhteisymmärrykseen. Vuokrasopimukset näissä jatkuvat normaalisti.

Varmistaa toiminnan mahdollisissa poikkeusoloissa

”Pelastuslaitoksen näkökulmasta hankinnalla on myös varautumisen kannalta merkitystä. Omistamalla kiinteistöt itse hyvinvointialue varmistaa samalla toiminnan ja tilojen käytön hallinnan myös mahdollisissa poikkeusoloissa tai tilanteessa, jossa mahdolliselle tilojen vuokraajalle tulee äkillinen tarve luopua tiloista”, pelastusjohtaja Jari Hyvärinen toteaa.

”Linjaus pelastusasemien ostosta tehtiin jo hyvissä ajoin. Pelastustoimen palveluverkko on vakiintunut, ja toisaalta pelastusasemien omistaminen nykyisessä tilanteessa ei ole kunnille järkevää, koska niiden hyödyntäminen muunlaisessa toiminnassa on vaikeaa”, Päijät-Hämeen hyvinvointialueen talousjohtaja Antti Niemi sanoo.

Pelastustoimen palvelujärjestelmän siirto hyvinvointialueelle on edellyttänyt kiinteistöjä ja kalustoja koskevien ratkaisujen tekemistä. Toiminnan, talouden ja palveluverkoston hallinnan vuoksi oli tarkoituksenmukaista hankkia tilat hyvinvointialueen omistukseen. Nyt tehtyihin kauppoihin kuuluvat tiloihin sisältyvä kalusto ja esimerkiksi varavoima, mutta eivät ajoneuvot. Niemi ei pysty arvioimaan, miten epätavallista pelastusasemien osto on vuokrauksen sijaan, koska hyvinvointialueet ovat vasta aloittaneet toimintansa.

”Pelastustoimen kiinteistöt oli mahdollista hankkia, mutta esimerkiksi sote-kiinteistöjä on niin paljon enemmän, ettei hyvinvointialueen lainanottovaltuudella ja rahoituksella olisi millään mahdollista ostaa niitä kaikkia. Rahoituksellisesti 28 miljoonaa euroa ei ollut iso asia. Osa asemista on uudempia ja osa vanhempia, joilla ei ole niin suurta rahallista arvoa”, Niemi jatkaa.

Päijät-Hämeessä on yhteensä 16 pelastusasemaa, joista kuusi vakinaista. Lisäksi Lahdessa, Orimattilassa ja Hollolassa on 11 sopimuspalokuntaa. Lahdessa Heinolassa ja Sysmässä sijaitsee erillinen öljyntorjuntavarasto. Päijät-Hämeen pelastusasemien kiinteistöjen maapohjien määräala on noin 150 00 m2, sopimuspalokuntien noin 3800 m2 ja öljyntorjuntakalustojen noin 11000 m2.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue on vastannut sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä kaikille päijäthämäläisille vuoden 2023 alusta alkaen. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksesta tuli osa uutta hyvinvointialuetta.

Kimmo Kaisto

Lähde: Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Kuva: Salla Virta/Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Lue lisää