Pelastuslaitokset 3.1.2022

Pelastuspäällikkö Jyri Silmäri tuli alalle isänsä jalanjäljissä — hankkeet ovat uran suola

Jyri Silmäri, 65, ymmärtää hankkeiden tuoman lisäarvon pelastusalalla ja on lupautunut olemaan mukana hankkeiden harjoituksissa loppukäyttäjänä jatkossakin.

Jyri Silmäri, 65, ymmärtää hankkeiden tuoman lisäarvon pelastusalalla ja on lupautunut olemaan mukana hankkeiden harjoituksissa loppukäyttäjänä jatkossakin.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri jää eläkkeelle helmikuussa.

Pitkän uran tehnyt Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri siirtyy helmikuussa nauttimaan eläkeläisen kiireistä. Silmäri, 65, ymmärtää hankkeiden tuoman lisäarvon pelastusalalla ja on lupautunut olemaan mukana hankkeiden harjoituksissa loppukäyttäjänä jatkossakin. Hankkeista on löytynyt hänelle myös uran suola. 

”Hankkeiden kautta olen saanut kontakteja eri ihmisiin ja organisaatioihin. On aina helpompi toimia, kun ensin tunnemme toisemme. Esimerkiksi Savonlinnassa, Pihlajavedellä, pidettyyn öljyntorjuntaharjoitukseen pyysimme WWF:n mukaan. Jo sillä, että käymme yhteistä vuoropuhelua, olemme pitkällä.” 

 Silmärin uralle mahtuu paljon eri alojen yhteistyötä kansainvälisistä Euroopan unionin rahoittamista EuroBaltic2-, Toxi-triage- ja Including -projekteista kotimaisiin hankkeisiin ja harjoituksiin.

”Pelastusalaa haastavat metsäpalot, kaupunkitulvat ja öljyntorjunta, niin Saimaalla kuin muuallakin. Miten öljyn uudet ainesosat käyttäytyvät, entä öljyntorjunta talviaikaan”, Silmäri luettelee.

Jyri Silmäri sai läksiäislahjan. (Kuva: Jarmo Kouhia)

Onnistumiset esimerkkejä toisille

Silmäri näkee, että onnistumiset ovat esimerkkejä toisille, ja siksi harjoitellaan. Yhteistoimintaharjoittelu ja päivittäiset rutiinit tuovat konkarillekin kiksejä.  

”Kun ennakkoon tuntee paikat, on helpompi mennä apuun. Siksi myös tarkastustoiminta on todella tärkeää. Ennakointi helpottaa sitten, kun jotain sattuu. Se on passiivisiin suunnitelmiin verrattuna parempi tapa lähestyä erilaisia onnettomuuksia.”

Silmäri seurasi Eino-isänsä jalanjälkiä pelastusalalle. Kun perhe muutti Joroisten paloaseman palopäällikön virka-asuntoon vuonna 1966, hän pääsi mukaan aseman touhuihin.

Sittemmin virkaura on kulkenut Varkauden, Kuopion, Puumalan ja Savonlinnan kautta Etelä-Savon maakunnalliseen palvelualuevastuuseen Mikkeliin vuonna 2004.

”Olen aina tykännyt harjoitella ja toimia sopimuspalokuntatoiminnassa kurssin johtajana. Tuli hyvä mieli, kun osa lähti tekemään uraa pelastusalalle.” 

 Silmäri antaa pitkästä urasta kiitoksen perheelle. 

”Tässä työssä ollaan paljon poissa kotoa.”

Teksti: Mari Voutilainen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää