Pelastuslaitokset 11.8.2023

Poika kirjoitti kirjan isänsä työurasta – ”Hälytysajossa” kertoo kaunistelemattomasti tarinoita Stadin brankkarin arjesta

Isän ja pojan yhteistyön tulos julkistettiin isän pitkäaikaisella työpaikalla Kallion pelastusasemalla.

Isän ja pojan yhteistyön tulos julkistettiin isän pitkäaikaisella työpaikalla Kallion pelastusasemalla.

Idea yhteisestä kirjasta syntyi eräänä jouluyönä, isän ja pojan keskustellessa isän työurasta Stadin brankkarina. Tästä 3,5 vuoden kuluttua ilmestyi Lauri Ronkasen kirjoittama kirja ”Hälytysajossa”, jossa Reijo Ronkanen kertoo palomies-ensihoitajan työssä kohtaamistaan dramaattisista, traagisista ja joskus koomisistakin tilanteista. Hän työskenteli 40 vuoden ajan pelastustoimen ja ensihoidon tehtävissä Helsingin pelastuslaitoksella. Ylipalomies Reijo Ronkanen jäi eläkkeelle viitisen vuotta sitten.

Sanelukoneen ja muistilehtiön avulla Reijo alkoi muistella työuransa eri vaiheita. Lauri ryhtyi kirjoittamaan tarinoita ylös ja etsi syntyvälle kirjalle kustantajan. WSOY otti palomiehen ja ensihoitajan arjesta kertovan kirjan kustannettavaksi.

”Lauri on kirjoittanut asiat hienosti tarinoiksi”, isä-Reijo kehuu poikaansa.

”Brankkarislangia ei saa olla liikaa ja alan termistö pitää avata niin, että kirja on sujuvaa luettavaa myös alaa tuntemattomille. Kaiken pitää olla myös tarkasti oikein”.

Työuraa ja sen vaiheita Reijo muisteli muun muassa ottamiensa valokuvien avulla. Syventävää tietoa saatiin viimeistelyvaiheessa muun muassa Pelastustiedon ja Palontorjunnan arkistosta.

”Päiväkirjaa en ole kirjoittanut, mutta sen sijaan olen tilastoinut työtehtäviäni esimerkiksi savusukellusten ja muiden työtehtävillä tehtyjen toimenpiteiden määrillä.”

”Kirjassa kerrotaan laajasti erilaisista työtehtävistä suoritusportaan näkökulmasta. Työtehtävien lisäksi käsitellään myös yleisesti pelastuslaitoksen kehitystä.”

Tositarinoita

Lauri Ronkanen työskentelee luokanopettajana. Palomiehen ammatti ei häntä kiinnostanut, mutta sen sijaan hänen veljensä lähti isän kanssa samalle alalle.

”Kun isä jouluyönä kertoi tarinoitaan omasta työstään, ne kuulostivat niin hurjilta, että siitä syntyi ajatus niiden kirjoittamisesta kirjaksi. Ajattelin, että tämä voisi kiinnostaa lukijoita, myös sellaisia, jotka eivät ole työskennelleet pelastusalalla.”

”Eräs kirjan julkistamistilaisuuteen osallistunut kysyikin isältä ja minulta, kuinka paljon kirjassa on tositarinoita. Ehkä kirjaan olisi pitänyt laittaa varoitusteksti, että sisältö on totta”, Lauri naurahtaa.

Kirja kertoo erityisesti työn tekemisestä tällä alalla. Se ei kerro yhden miehen uroteoista.

”Enemmänkin koen, että se kertoo kaunistelemattoman totuuden työstä pelastusalalla – iloineen ja suruineen. Pienempänä koin isän työn jotenkin sankarillisena ja stereotypioihin perustuvana. Kirja avasi itsellenikin uudella tavalla isän tekemää työtä. Palomiehen työ rasittaa myös psyykettä, kun joutuu rankkoihinkin tilanteisiin.”

Kirjan kirjoittaminen on ollut hänelle myös pieni haave ja nyt esikoisteos toteutui yhdessä isän kanssa. Yhteistyö ei jääkään tähän, vaan kustantaja haluaa, että isän ja pojan kokoamasta aineistosta tehdään myös toinen kirja.

”Tässä kirjassa punaisena lankana oli työuran seuraaminen kronologisesti ja ensi keväänä ilmestyvässä kirjassa pelastusalaa tarkastellaan enemmän erilaisten ilmiöiden kautta.”

Palomies kohtaa työssään elämän koko kirjon, mutta työtä ei ole juurikaan kuvattu kirjoissa.

”Meille tärkeää oli kuvata realistisesti palomiehen arkista työtä. Totuus onkin usein tarua ihmeellisempää”, Lauri Ronkanen sanoo.

Jännittäviä työkuvia ja tarinoita kuvien takaa löytyy täältä.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Kaisa Raitala

Lue lisää