Pelastustoimi 15.2.2019

Pelastustoimen uudistus: turvaa rahoitukseen, järjestelmät yhtenäisiksi

Pelastustoimen rahoitus harva-alueilla täytyy turvata. Kuvassa menoa mönkijällä Kainuussa.

Pelastustoimen rahoitus harva-alueilla täytyy turvata. Kuvassa menoa mönkijällä Kainuussa.

Pelastusala tarvitsee yhtenäisyyttä varsinkin johtamis- ja tietojärjestelmissä, sillä poikkeusoloissa täytyy kyetä toimimaan valtakunnallisesti. Rahoituksessa pitäisi harkita riskiperusteisuutta.

Pelastustoimen rahoitus täytyy turvata maakunnissa. Huoli rahoituksesta varsinkin harvaan asutuilla alueilla nousi esiin pelastustoimen uudistusta pohtineissa työryhmissä.

Jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu vuonna 2021, myös pelastustoimi uudistuu. Uudistusta on valmisteltu viime vuosien aikana 15 työryhmässä, jotka saivat raporttinsa valmiiksi tammikuussa. Ryhmät tekivät 97 toimenpide-ehdotusta pelastustoimen eri alueilta.

Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sanoo, että tulevaisuudessa rahoitusmekanismissa pitäisi pohtia riskiperusteisuutta.

”Rahoituksen volyymi näyttää suuntautuvan sinne, missä on väkiluku- ja väestöpohjaa. Tämä ei aivan sellaisenaan ole hyvä pelastustoimen palvelujen mitoittaja, sillä esimerkiksi Lapissa on myös erityisolosuhteita, kuten kaivosteollisuutta.”

Sisäministeriön ohjaus- ja kehittämisjohtaja Taito Vainio korostaa, että pelastustoimen palvelujen pitäisi näkyä kansalaisille yhtenäisinä, riippumatta siitä, missä päin maata ollaan.

”Mielestäni se on tärkeää, sillä ei ole kovin kestävää, että meillä on erilaisia tulkintoja samoista asioista eri puolilla maata.”

Lue koko juttu pelastustoimen uudistuksesta Pelastustiedosta 1, joka ilmestyy 14. helmikuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Pekka Agarth

Lue lisää