Pelastustoimi 17.2.2020

Sisäministeri Ohisalo: Turvallisuusviranomaisten resursointi varmistettava

Kuva: Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia

Kuva: Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on huolestunut siitä, miten resurssien leikkaaminen vaikuttaa turvallisuusalan kehitykseen.

”Suomessa turvallisuusviranomaisten määrä on todella pieni verrattuna muihin maihin. Todella monella sisäministeriön hallinnon alalla on tehty kiristystoimia pitkään. Pieniä resursointilisäyksiä on nyt tehty, mutta ne eivät riitä. Jokaisen hallituksen tästä eteenpäin pitäisi ottaa vahva ajatus siitä että hyvinvointivaltion turvaaminen vaatii kaikkien turvallisuusviranomaisten hyvää resursointia. Muuten päädytään tilanteeseen että ihmiset kuormittuvat.”

Ohisalo kommentoi asiaa viime viikon 112-päivän yhteydessä.

”Maine ja tunnettuus tärkeitä pelastusalalle”

Julkisuuskuvia tutkivan T-Median julkaiseman Luottamus&Maine-tutkimuksen mukaan pelastusalan maine on ollut viimeisenä kahtena vuonna hyvä. Tänä vuonna maineikkain julkishallinnon organisaatio oli pelastuslaitos ja viime vuonna Hätäkeskuslaitos.

Sisäministeri Ohisalon mukaan maine ja tunnettuus ovat tärkeitä pelastusalalle. Ohisalo nostaa oleelliseksi sen, että Hätäkeskus ja pelastuslaitos ovat julkisuudessa esillä 112-päivän-tyylisten tapahtumien ja muiden medioiden kautta.

”Näin saamme myös erikielisiä hakeutumaan koulutukseen ja alalle tässä moninaistuvassa Suomessa.”

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen on samoilla linjoilla medianäkyvyyden merkityksestä.

”Sillä on vaikutusta meidän rekrytointiin. Tällöin alalle hakeutuvilla on heti alussa oikea ymmärrys hätäkeskustyön vaativuudesta. Toisaalta se auttaa myös palvelujamme käyttäviä ymmärtämään, miksi päivystäjä kysyy tietyt kysymykset ja yhteistyökumppanimme viranomaiset ymmärtävät, miten järjestelmämme toimivat.”

Myös Hätäkeskuslaitoksen teknisten palveluiden johtaja Jukka Aaltonen pitää mainetta oleellisena.

”Se on meille tieto siitä, että olemme onnistuneet toiminnassamme.”

Teksti: Petri Vanhanen

Lue lisää