Sopimuspalokunnat 15.2.2022

Korona kuihdutti palokuntien nuorisotoimintaa — nuoret tarvitsevat harjoittelua jaksaakseen jatkaa harrastusta

Rantakulman VPK:n nuoriso-osasto harjoitteli alkusammutusta syyskuussa 2021.

Rantakulman VPK:n nuoriso-osasto harjoitteli alkusammutusta syyskuussa 2021.

Nuorten määrä palokunnissa on vähentynyt reippaasti koronapandemian aikana. Kun nuori ei pääse harrastamaan, häntä on vaikea sitoa toimintaan.

Koronapandemia on kuihduttanut monen palokunnan nuoriso-osaston toimintaa kuluneen kahden vuoden aikana. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön järjestöohjaaja Camilla Elglandin mukaan joidenkin nuoriso-osastojen toiminta on lakkautettu kokonaan koronan takia. Toisilla taas ei ole ollut kahteen vuoteen lainkaan lähitapaamisia. Osassa palokuntia harjoituksia on järjestetty korkeintaan etänä.

”Tämä on huolestuttava ilmiö. Vaikka perinteisiä lähiharjoituksia paloaseman tiloissa ei voisikaan järjestää, korvaaviakin vaihtoehtoja olisi olemassa. Voisi lähteä vaikka kaupungin urheilukentälle tai vastaavalle. Syystä tai toisesta tällaisia vaihtoehtoja ei ole toteutettu”, Elgland sanoo.

SPEK selvitti koronan vaikutusta palokuntanuorten toimintaan kyselyllä, joka lähetettiin alueellisten pelastusliittojen kautta palokunnille viime lokakuun lopussa. Kysely suunnattiin palokuntanuorille ja heidän ohjaajilleen. Nuorilta saatiin 161 vastausta, ohjaajilta 120 vastausta.

Elgland kertoo, että 62 prosenttia vastaajista sanoi harjoitusten olleen kokonaan pysähdyksissä koronan vuoksi. Taukoa on kahden vuoden aikana kertynyt yhteensä keskimäärin noin kahdeksan kuukautta. 

Haka-tietokannan mukaan palokuntien nuorisotoiminnan henkilötyötunnit ovat vähentyneet roimasti. Vuonna 2021 henkilötyötunteja kertyi vain 35 prosenttia siitä, mitä vuonna 2019. Lisäksi toimintaan tulee mukaan nuoria entistä vähemmän. Vuonna 2019 palokuntatoimintaan tuli uusia nuoria 2449, vuonna 2021 heitä tuli vain 1382. Palokuntien nuoriso-osastot kasvattivat 15 prosenttia vähemmän uusia hälytysosastolaisia vuonna 2021 kuin vuonna 2019. Yleensä neljäsosa palokuntien hälytysryhmäläisistä tulee nuoriso-osastoista.

”Kun nuori ei pääse harrastamaan, häntä on vaikea sitoa toimintaan mukaan”, Elgland sanoo.

Lisää aiheesta: Palokuntanuorilla pula ohjaajista – vanhemmista ohjaajia?

Lue koko juttu palokuntanuorten toiminnasta koronan aikana Pelastustiedosta 1, joka ilmestyy 16. helmikuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Rantakulman VPK

Lue lisää