Sopimuspalokunnat 27.6.2018

Palokuntanuorilla pula ohjaajista – vanhemmista ohjaajia?

Lahden VPK:ssa on ollut nuorisotoimintaa jo 110 vuotta. Kuvassa nuoret ja ohjaajat vesihuoltoharjoituksessa.

Lahden VPK:ssa on ollut nuorisotoimintaa jo 110 vuotta. Kuvassa nuoret ja ohjaajat vesihuoltoharjoituksessa.

Palokuntanuoriin olisi tulijoita, mutta ohjaajia tarvittaisiin enemmän. Nuorisotoiminta pitäisi nähdä enemmän turvallisuuskulttuurin kasvualustana kuin pelkkänä rekrytointiväylänä hälytysosastoon.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Esa Aalto

Palokuntanuorisoharrastus voi Suomessa hyvin, mutta pula ohjaajista kalvaa toimintaa osassa palokuntia.

”Nuoria olisi tulossa enemmän kuin pystytään ottamaan. Pullonkaula on se, että ohjaajia pitäisi saada lisää”, kiteyttää järjestöohjaaja Timo Sovanen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKistä.

SPEKin palokuntajohtaja Petri Jaatinen kertoo, että ohjaajina on monesti henkilöitä, jotka ovat mukana myös palokunnan hälytystoiminnassa. Tällöin nuoriso-ohjaajan tehtävät eivät ole heille pääasia, vaan he hoitavat niitä oman toimensa ohella.

Jaatisen mukaan pitäisikin käydä keskustelua, voisiko ohjaaja tulla palokuntaan hälytysosaston ulkopuolelta pelkästään nuorisotoimintaa varten.

Sovanen ja Jaatinen kysyvät, miksi esimerkiksi palokuntanuorten vanhemmat eivät voisi toimia ohjaajina. Heidän mukaansa vanhempien joukossa olisi varmasti esimerkiksi kasvatuksen ammattilaisia kuten opettajia, mikä antaisi hyvät edellytykset ohjaajana toimimiseen.

”Nuorten ohjaajaksi edellytetään usein vanhempaa sammutusmiestä tai jopa yksikönjohtajan tasoista kaveria. Nuorten vanhemmat olisivat kuitenkin oivia ohjaajia nuorille”, Jaatinen sanoo.

Juttu jatkuu. Jos haluat lukea koko artikkelin, kirjaudu sisään Pelastustiedon tunnuksilla. Artikkeli löytyy myös Pelastustiedosta 4-5, joka ilmestyi 27.6. 

 

...

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Pelastustiedon digipalvelun saat rajoittamattoman pääsyn palvelun sisältöön. Kirjaudu sisään tai tilaa digipalvelu.

Lue lisää