Sopimuspalokunnat 20.3.2024

Leikevihkosta syntyi kirja – Risten VPK:n ensimmäiset vuosikymmenet yksiin kansiin

Kesäkuussa 1946 Kokemäen kolmanneksi palokunnaksi perustetun Risten VPK ry:n alku oli erittäin vaatimaton, kuten niin monen muunkin palokunnan. Aluksi käytössä oli ainoastaan lahjoituksina saadut muutama ämpäri ja lapio sekä kunnalta lainaksi saatu miesvoimaruisku. Innokkuudella ja ahkeruudella sekä laajan tukijakunnan avulla saatiin muutamassa vuodessa aikaan paljon ja Risten VPK:sta kasvoi nopeasti paikkakunnalle ja muulle lähiseudulle varteenotettava paloturvallisuuden edistäjä. Ensimmäinen paloauto saatiin ostettua vuonna 1950 ja kaluston lisääntymisen myötä kasvoi haave omasta tukikohdasta, paloasemasta. Palokunnan täyttäessä 15 vuotta sillä oli ajanmukainen paloasema ja kaksi paloautoa.

Nyt 78. vuottaan toimivan palokunnan ensimmäisistä vuosikymmenistä on valmistunut kirja Risten VPK ry:n vuodet 1954–1968. Kirja perustuu nuo 15 vuotta päällikkönä toimineen Alpo Särkijärven (1929–1996) leikevihkoon ja hänen muistelmiinsa Risten VPK 50 vuotta -juhlassa. Leikevihkossa – ja nyt siis kirjassa – on vähintään lyhyt kuvaus kaikista yhteensä 288 hälytyksestä, joista suurin osa oli palohälytyksiä.

217-sivuiseen kirjaan taltioitui leikevihkon koko sisältö lehtileiketeksteineen ja mukana on 47 valokuvaa. Alpo Särkijärven kirjausten, valokuvien ja lukuisten lehtileikkeiden tekstien avulla välittyy hyvä käsitys sekä tuon ajan VPK:n toiminnasta maaseudulla että tuosta aikakaudesta yleensäkin. Palokunnan virallisia asiakirjoja ei valitettavasti enää kirjaa tehdessä löytynyt.

Ajatus kirjasta syntyi eräänä heinäkuisena päivänä kirjan kirjoittajan ja hänen sisarensa selaillessa isänsä leikevihkoa. Koska se herätti kummassakin monia muistoja, tuntui mukavalta jakaa nyt jo vuosikymmenten saatossa hapertuneen leikevihkon sisältö muillekin ja samalla kunnioittaa palokuntalaisten työtä ja aherrusta. Mukana on tietoja Risten VPK ry:n hallinnosta, esimerkiksi vuosikokouksista osallistujineen, tietoja palokunnan oman paloaseman rakentumisesta ja kalustosta, tietoja harjoituksista, koulutuksista, palokuntaleireistä, hiihto- ja kalustokilpailuista, pikkujouluista ja myyjäisistä sekä kesäjuhlista.

1950- ja 1960-lukujen palokunta-aktiivien joukko on luonnollisesti jo harventunut. Moni saattanee kuitenkin muistaa jonkin tai joitakin noiden vuosien hälytystapahtumista tai löytää oman nimensä vaikkapa kesäjuhlien yhteydessä pidettyjen kenttäpelien tai vuosittaisten hiihtokilpailujen osallistujalistoilta. Vaikka omaa nimeä ei löytyisikään, kuten naisten kohdalla on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, niin kirjan sivuilta saattaa löytyä maininta omasta isästä, isoisästä, isoisoisästä, sedästä, enosta tai tuttavasta.

Kirjan lopussa on muutama tyhjä sivu odottamassa lukijan omia, kirjan herättämiä tai muuten vain mieleen nousevia palokuntamuistoja tallennettavaksi lukijan omalle jälkipolvelle.

Kirjan voi hankkia kirjoittajalta: eija.kulkki@gmail.com

Lue lisää