Sopimuspalokunnat 31.8.2015

Pyhäsalmella nuoretkin haluavat VPK:hon

Pyhäsalmen VPK:laisia ennen kalustomarssia heinäkuussa Pyhäjärvellä juhlittujen Kihupäivien yhteydessä.

Pyhäsalmen VPK:laisia ennen kalustomarssia heinäkuussa Pyhäjärvellä juhlittujen Kihupäivien yhteydessä.

Pyhäsalmen vapaaehtoinen palokunta on onnistunut siinä, mistä moni muu vapaaehtoinen palokunta haaveilee, nimittäin nuorten rekrytoinnissa mukaan toimintaansa.

”Tänä päivänä nuoriso-osaston vahvuus vastaa noin puolta meidän koko vahvuudestamme”, sanoo Vuoden sopimuspalokunnaksi valitun VPK:n päällikkö Jarmo Halonen.

Hänen mukaansa nuoriso-osaston vahvuus on nyt 50-60 henkilöä, jäseniä VPK:lla on 120-130. Hälytyskelpoisia jäseniä on 25.

Halonen näkee useita syitä VPK-toiminnan suosioon nuorten keskuudessa. Ensinnäkin vapaaehtoisen palokunnan perinteet ovat hyvin pitkät. Joulun alla palokunnassa vietetään 80-vuotisjuhlia.

”Kun olin kouluikäinen, ei nuorille ollut vielä virikkeitä samaan tapaan kuin tänä päivänä. VPK:hon lähti ainakin puolet kylän pojista ja miksei tytöistäkin”, Halonen kertoo.

Palokunnan poikaosasto aloitti vuonna 1958, tyttöosasto 1973. Halosen oma isä oli mukana VPK:ssa.

”Siellä on niin monet äidit, tädit, veljet ja isät kerenneet koluta näitä osastoja. Meillä on myös hyvä maine”, hän kertoo.

Vapaaehtoiseen palokuntaan riittää nykyisin nuoria tulijoita, vaikka kylällä on jo paljon muitakin virikkeitä, kuten jalkapallo-, pesäpallo- ja jääkiekkoharjoituksia. Halonen arvelee, että syynä on toiminnan monipuolisuus.

”Käydään toki kaikki pelastusalaan liittyvät jutut, mutta paljon on myös vapaampaa olemista. Kerettiin pitää tuossa jo oma leiri, jonne tuli 27 nuorta.”

Palokunta toimii aktiivisesti niin nuoriso-, nais- ja veteraaniosastonsa kanssa kuin myös kansainvälisesti. Se osallistuu CTIF-kilpailuihin ja sillä on ystävyyspalokunnat Saksan Hampurissa, Itävallan Pinkafeldissä ja Unkarin Köszegissä.

Paljon päivystystä

Halonen kiittää menneitä sukupolvia siitä, millainen VPK on nykyisin.

”Heidän tekemisistään juontaa juurensa tämäkin palkinto. Se on tullut pitkällä aikajatkumolla. Aikaisemmat sukupolvet onneksi opettaneet meidät hyville tavoille.”

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana toimiva Pyhäsalmen VPK on ensilähdön palokunta kylällä. Vuoden sopimuspalokunnan valinnut Suomen Sopimuspalokuntien Liitto korosti palkitsemisperusteissaan, että palokunnan lähtövalmius on hyvä. Sille tulee peräti 200 hälytystehtävää vuodessa, kun Suomen sopimuspalokuntien keskiarvohälytysmäärä on noin 90.

”Tietyt henkilöt ovat ottaneet vastuuta ja päivystäneet aika paljonkin välillä. Sitä kautta olemme pystyneet pitämään normivahvuuden 1+3 ensilähdön autossa.”

Halonen kertoo esimerkin viime lauantailta, jolloin VPK sai tunnustuksensa.

”Kovin moni ei varsinaisesti ollut juhlimaan revennyt, koska iltapäivän puolella tuli keskisuuri palohälytys ja meidänkin kylältä hälytettiin neljä autoa liikenteeseen. Kaikki lähtivät matkaan ihan sopimuksenmukaisilla vahvuuksilla. Siellä oli 17 kaveria matkassa.”

Suurta hälytysmäärää selittää myös se, että alueella on monia riskitekijöitä: kaksi valtatietä, rautatie, suuri järvi ja Pyhäsalmen kaivos.

”Ne aiheuttavat tämänkokoiselle paikkakunnalle huomattavan paljon hälytyksiä.”

Suomen Sopimuspalokuntien liitto valitsi vuoden sopimuspalokunnan 29. elokuuta.

pyhäsalmi2
Kansanedustaja Antti Rantakangas kättelee Pyhäsalmen VPK:n puheenjohtaja Pertti Syväniemeä tunnustuksen luovutustilaisuudessa.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kalle Pyykkönen, Pyhäsalmen VPK

Lue lisää