Sopimuspalokunnat 15.1.2019

Sopimuspalokuntalaisten määrä kasvoi – ”Tilannetta ei vielä voi pitää hyvänä”

Sopimuspalokuntalaisia on nyt noin 15 000. Kuvassa Tammisalon VPK:n kalustoa.

Sopimuspalokuntalaisia on nyt noin 15 000. Kuvassa Tammisalon VPK:n kalustoa.

Suomen sopimuspalokuntien määrä on kasvanut, kävi ilmi Suomen Sopimuspalokuntien Liiton (SSPL) kyselyssä.

Loppuvuodesta 2018 tehdyn kyselyn mukaan Suomessa on nyt yhteensä noin 15 000 sopimuspalokuntalaista. Vuonna 2013 heitä oli 13 400. Määrä on kasvanut keskimäärin kaksi-kolme henkilöä yhtä palokuntaa kohti.

Hälytyskelpoisten sopimuspalokuntalaisten määrä selvisi SSPL:n kyselyssä, joka koski palokuntayhdistysten oman rahan käyttöä pelastustoimen tehtäviin.

Kyselyyn vastasi yhteensä 191 palokuntaa eli 27 prosenttia Suomen 709:stä sopimuspalokunnasta.

Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala toteaa, että kyselyn tulos osoittaa hyvää kehitystä, joka on saatu aikaan palokuntien parantuneella aktiivisella jäsenhankinnalla. Myös osa pelastuslaitoksista on osallistunut sopimuspalokuntien jäsenhankinnan tukemiseen. Tätä työtä on tuettu myös muun muassa SSPL:n palokuntien Vetoa & Voimaa -hankkeella sekä jäsenhankinnan tueksi tuotetulla painetulla materiaalilla.

Kujalan mukaan tilannetta ei voi vielä pitää hyvänä, vaan jäsenhankinnan tehostamista ja aktiivisuutta tulee jatkaa normaalina ja päivittäisenä palokuntien toimintana. Tulos osoittaa hyvän suunnan, mutta se osoittaa myös, että vastanneiden joukossa on palokuntia, joiden jäsentilanne on huolestuttava. Toisaalta löytyy palokuntia, joiden jäsentilanne on erinomainen.

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto julkistaa palokuntayhdistysten oman rahan käytöstä pelastustoimen tehtäviin -kyselyn muut tulokset 9. helmikuuta Tampere-talossa pidettävässä liiton ajankohtaisseminaarissa.

Lähde: Suomen Sopimuspalokuntien Liitto

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää