Sopimuspalokunnat 8.7.2016

SSPL: Sopimuspalokuntatoiminta ei ole vapaaehtoistoimintaa

VPK:t mittelivät taitojaan Jehumalja-kilpailussa Tikkurilassa toukokuussa.

VPK:t mittelivät taitojaan Jehumalja-kilpailussa Tikkurilassa toukokuussa.

Hälytystehtävät ovat palokuntien ydintoimintaa myös jatkossa, painottaa Suomen Sopimuspalokuntien Liitto. Liitto julkaisi torstaina vastineen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin tiedotteeseen.

Tiedotteessaan SPEK korostaa, että vapaaehtoinen kansalaistoiminta tulee jatkossakin säilyttää palokuntalaisuuden perustana. SPEKin mukaan vapaaehtoisuus turvaa hälytystoiminnan myös jatkossa, eikä sopimuspalokuntalaisuus saa muodostua pelkästään työksi.

”On tunnustettava, että meillä on tässä näkemysero”, sanoo Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala.

”Minun näkökulmastani kyse on siitä, että SPEK pyrkii kokoamaan mahdollisimman paljon eri tahoja vapaaehtoiseen toimintaan. Siihen ei sovi se, että puhutaan sopimuspalokuntatoiminnasta, vaan halutaan nähdä tämäkin toiminta vapaaehtoisena. On tietenkin itsestään selvää, ettei se taas sovi meille, eikä nähdäkseni pelastusalallekaan”, Kujala sanoo.

Kujala painottaa, että alan hälytystehtävistä suuri osa on sopimuspalokuntalaisten hoitamaa työtä.

”Selvää on, että sopimuspalokuntatoimintaa tarvitaan, ja se ei ole vapaaehtoistoimintaa. Siihen on suhtauduttava harrastelijamaisuutta ja vapaaehtoisuutta vahvemmin.”

”VPK-yhdistyksissä sitä vastoin on sellaista toimintaa, johon voidaan tulla avoimesti mukaan, ja se on myös palkatonta.”

SPEKin mukaan vaarana on, että ammattimaistumisen myötä sopimuspalokuntatoiminta loppuu Suomessa.

”Sitähän on aina väläytelty Suomessa. Muistan, kun siirryimme kunnallisesta pelastustoimesta alueelliseen, oli tällainen pelko. Se ei kuitenkaan muuttanut VPK-toimintaa yhtään mihinkään”, Kujala sanoo.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää