Pelastustoimi 11.11.2020

Työturvallisuutta parantava SaRa-koura Innovaatiopalkinnon ykkönen

Innovaatiopalkinnon ensimmäisen palkinnon sai Saku Tauriainen (äärimmäisenä oik.), toisen palkinnon saivat Kai Saarinen (kolmas oik.) ja Jyrki Nurmi (toinen vas.) sekä kunniamaininnat Mikko Anunti (äärimmäisenä vas.) ja Tuula-Maria Ahonen.

Innovaatiopalkinnon ensimmäisen palkinnon sai Saku Tauriainen (äärimmäisenä oik.), toisen palkinnon saivat Kai Saarinen (kolmas oik.) ja Jyrki Nurmi (toinen vas.) sekä kunniamaininnat Mikko Anunti (äärimmäisenä vas.) ja Tuula-Maria Ahonen.

Palosuojelurahaston vuoden 2020 Innovaatiopalkinnon ensimmäisen palkinnon sekä 12000 euron palkintorahan sai asemamestari Saku Tauriainen sammutus- ja raivauskouran kehittämisestä. Sammutus- ja raivauskoura parantaa pelastajien työ- ja henkilöturvallisuutta rakennuspaloissa.

Saku Tauriainen kertoi tänään keskiviikkona sisäministeriössä järjestetyssä palkintojen jakotilaisuudessa, että idean nyt palkittuun innovaatioon hän sai 14 vuotta sitten, kun kollega Mikko Karvonen loukkaantui vakavasti työtapaturmassa hänen sammuttaessaan rivitalopaloa katolla, jonka läpi hän putosi.

Saku Tauriaisen kehittämä sammutus- ja raivauskoura (SaRa-koura) kiinnitetään kuormausnosturiin. Kouran kynsiin on rakennettu vesisuuttimet, jotka tuottavat vesisumua pienellä virtauksella. Vesisumu voidaan kohdistaa suoraan palavaan ontelotilaan, mikä sammuttaa palon tehokkaasti ja vähentää vesivahinkojen syntymistä. Sammutus- ja raivauskouralla voidaan myös tarvittaessa tehdä savunpoistoaukko palavan rakennuksen kattoon.

Sammutus- ja raivauskoura parantaa pelastajien työ- ja henkilöturvallisuutta rakennuspaloissa, sillä pelastajien ei tarvitse mennä työskentelemään palavan rakennuksen katolle. Perinteiset sammutusmenetelmät edellyttävät rakennuspalon sammuttamisessa joko pelastajien työskentelyä palavan rakennuksen katolla, henkilönostimen käyttöä tai niiden yhdistelmää.

”Innovaatiossa parasta on mielestäni sen toimivuus käytännössä. Tositilanteet ovat osoittaneet, että SaRa-kouraa kannattaa käyttää yläontelopalon savunpoistoaukon tekemisessä. Tämä mahdollistaa palon sammuttamisen ylhäältä alaspäin esimerkiksi nostolavan työkorista, jolloin vesi voidaan kohdistaa suoraan palopesäkkeeseen”, hän kertoo.

SaRa-koura tehostaa henkilöstöresurssien käyttöä, sillä kouran käyttöön tarvitaan vain yksi henkilö, jonka ei tarvitse olla savusukelluskelpoinen.

Iloisia ilmeitä innovaatiopalkinnon jakotilaisuudessa. Palosuojelurahaston hallituksen puheenjohtaja Päivi Nerg, pääpalkinnon voittanut Saku Tauriainen, kunniamaininnan saanut Mikko Anunti, toisen palkinnon saajat Jyrki Nurmi ja Kai Saarinen sekä toisen kunniamaininnan saanut Tuula-Maria Ahonen ja pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka.

Toisen palkinnon sekä 8000 euron palkintorahan saivat yrittäjä Kai Saarinen ja vesihuollon asiantuntija Jyrki Nurmi reaaliaikaisen sammutusveden seurantajärjestelmän kehittämisestä. He molemmat toimivat Pyhärannan VPK:ssa, jossa pari vuotta sitten sammutettiin laajaa metsäpaloa.

Innovaatiopalkinnon kunniamaininnan sekä 1 000 euron palkintorahan saivat palomies Mikko Anunti puunkaatolaitteen kehittämisestä sekä toimittaja, Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen ehdotuksella Miniroskis.

Palkinnon jakoivat Palosuojelurahaston hallituksen puheenjohtaja Päivi Nerg sekä pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää