Hätäkeskusten päivystyssaleihin aletaan kouluttaa lisää päivystäjiä.
Hätäkeskusten vastaanottamien hätäilmoitusten määrä on laskenut koronakriisin aikana ja sama tahti jatkui myös vappuna. Hätäilmoituksia otettiin vastaan vappuaattoillan ja vappupäivän välisenä aikana 10900, kun määrä viime vappuna oli 13200.
”Hätänumeroon tehtiin tänä vuonna lähes 18 prosenttia vähemmän ilmoituksia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan”, Hätäkeskuslaitoksen laatupäällikkö Tommi Hopearuoho toteaa.
”Ihmiset noudattivat viranomaisten suosituksia ja viettivät virtuaalivappua pääosin hyvällä sykkeellä. Koronakriisin aikana hätäilmoitusten määrä on kokonaisuudessaan kääntynyt laskuun, ja siten myös Hätäkeskuslaitoksen välittämät kokonaistehtävämäärät. Tämä sama ilmiö näkyi myös vapun vietossa”, Hopearuoho toteaa.
Kaikista hätäilmoituksista 53 prosenttia välitettiin tehtäväksi viranomaisille (51 % vuonna 2019). Välitetyt tehtävät jakaantuivat seuraavasti: poliisi 47 % (40 %), ensihoito 44 % (48 %), sosiaali 4 % (5 %), pelastus 4 % (7 %).
Vain poliisien tehtävämäärät kasvoivat edellisvuodesta. Muille viranomaisille välitetyt tehtävät vähenivät.
Hopearuohon mukaan koronakriisi ei heijastunut välitetyistä tehtävistä, sillä hätäilmoitusten syyt olivat samanlaisia kuin muinakin vappuina.
”Viisi yleisintä tehtävälajia liittyivät ilkivaltaan, häiritsevään meteliin, kaatumiseen, rintakipuun ja muuhun sairastumiseen. Hätäilmoitusmäärissä tai viranomaisille välitetyissä tehtävissä, ei ole ollut alueellisia eroavaisuuksia aiempaan verrattuna. Eniten hätäilmoituksia ja viranomaisille välitettyjä tehtäviä on vuosittain ollut pääkaupunkiseudulla, ja niin oli tänäkin vuonna.”
Lähde: Hätäkeskuslaitos
Kuva: Kimmo Kaisto