Ensihoito 11.2.2025

Kanta-Hämeessä sopimuspalokuntalaiset kouluttautuvat pikaisesti elvytyksille – käytössä uusi hälytysvaste

Uuden elvytyskoulutuksen myötä uusittiin myös hälytysvaste elvytystehtävien osalta. Elvytystehtäville voidaan hälyttää henkilöitä, jotka ovat käyneet uuden kurssin, vaikka muut kurssit olisivat vielä käymättä.

Uuden elvytyskoulutuksen myötä uusittiin myös hälytysvaste elvytystehtävien osalta. Elvytystehtäville voidaan hälyttää henkilöitä, jotka ovat käyneet uuden kurssin, vaikka muut kurssit olisivat vielä käymättä.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos on ottanut käyttöön koulutus- ja toimintamallin, joka parantaa alueen sopimuspalokuntien valmiutta vastata elottomuutta koskeviin hälytystehtäviin. Toimintamalli syntyi osana tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon suorittamista.
Elottomuutta voidaan pitää ensihoitopalvelun kriittisimpänä ja kiireisimpänä tehtävänä. Ilman nopeasti aloitettuja ja menestyksekkäitä elvytystoimia elottomuus johtaa poikkeuksetta kuolemaan. 
Elvytystaitoa pidetään kansalaistaitona, ja ensiapukurssit kuuluvat oppilaitosten koulutus- ja opetusohjelmiin peruskoulusta lähtien. Julkisten tilojen automaattiset ja neuvovat sydäniskurit ovat yleistyneet, ja oletetaan, että niitä osataan käyttää ilman koulutusta ohjeiden mukaisesti. 

Pitkä tie ensivastekelpoisuuteen 

Sopimuspalokuntalaisten ensivastetoimintaan vaadittava pätevyys on saavutettu suorittamalla pelastustoiminnan peruskurssi (3 op), ensiapukurssi (1 op) sekä ensivastekurssi (2 op). Tämä vastaa noin 162 tuntia opiskelua. Nykyisin sopimuspalokuntakoulutuksessa tunnustetaan AHOT eli aikaisemman suoritetun opinnon tai osaamisen hyväksyminen osaksi suoritettavaa kurssia. Palokunnan ensiapukurssille osallistuminenkaan ei enää edellytä välttämättä pelastustoiminnan perehdytyskurssin suorittamista, joten pelkkään ensivastetoimintaankin voi osallistua suorittamalla palokuntien ensiapu- ja ensivastekurssin.
Sopimuspalokuntatoimintaan liittyvien kurssien määrä on kuitenkin kokonaisuudessaan laaja kokonaisuus. Ensivastekelpoisuuden saavuttaminen saattaa kestää jopa useita vuosia riippuen siitä, kuinka järjestettävät kurssit ovat yksittäisen sopimuspalokuntalaisen kohdalle osuneet, koska järjestettävien kurssien määrät vaihtelevat alueittain ja vuosittain. Sopimuspalokuntien toimintaresursseja ovat heikentäneet myös kaupungistuminen ja siihen liittyvä muuttoliike sekä työpaikkojen sijainnit. Erityisesti tämä näkyy alhaisempina lähtövahvuuksina ensivastehtävien osalta varsinkin päiväsaikaan.

artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenartikkeli jatkuu

Elottomuustehtäville ketterämmin

Voisiko ajatella, että hälytystoimintaan rutinoituneet sopimuspalokuntalaiset voitaisiin kouluttaa elottomuustehtävien piiriin ketterämmin, nopeammin ja kustannustehokkaammin? Edellytetäänhän kansalaisiltakin elvytystaitoa ja automaattisen defibrillaattorin käyttöä ilman koulutusta. Näiden ajatusten ja kysymyksenasettelun pohjalta syntyi oma koulutus- ja hälytysvastemalli Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle elottomuuteen liittyviin hälytystehtäviin. 
Koulutus on alueellisesti nimetty ”700A-koulutukseksi”, ja se on toteutettu kaksivaiheisesti sisältäen Moodlessa ennakkoon opiskeltavan itseopiskelumateriaalin sekä kahdeksan tuntia kestävät käytännön elvytysharjoitukset. 

Teoria itse opiskellen

Itseopiskelumateriaali pitää sisällään teoriaa peruselvytyksestä sekä elvyttämisen taktiikasta eri yksikkövahvuuksilla, hengitysteiden varmistamisesta, tajuttomasta potilaasta, omaisten kohtaamisesta sekä defusing- ja vertaistukitoiminnasta. Osa itseopiskeltavasta materiaalista on videoita, jotka havainnollistavat paremmin opiskeltavat asiat. Koulutusmateriaali sekä opetus ovat yhteneväisiä ensiapu- ja ensivastekursseille opetettavien asioiden kanssa. Koulutuksesta vastaavat pelastuslaitoksen omat ensivastekouluttajat. 

Uusi 700A-hälytysvaste

Toimintamallin käyttöönotto edellyttää myös hälytysvastemuutoksia, minkä seurauksena Erica-hätäkeskustietojärjestelmään luotiin uusi 700A-hälytysvaste olemassa olevan hälytysvasteen rinnalle. Uusi 700A-hälytysvaste toimii siten, että hätäkeskuksen hälyttäessä kyseisellä tehtävälajilla, hälytyksen saavat 700A-koulutuksen käyneet henkilöt sekä varsinaisen ensivastekurssin käyneet henkilöt. Pelkän 700A-koulutuksen käynyt sopimushenkilöstö voidaan hälyttää vain elottomuustehtäville. Hälytysvastemalli on monistettavissa ja käyttöönotettavissa suoraan valtakunnallisellakin tasolla. 

Vasteeseen heti 150 elvyttäjää

Toimintamallin käyttöönoton yhteydessä koulutettiin välittömästi noin 150 sopimuspalokuntalaista hälytysvasteen piiriin. Koulutuksen yhteydessä kaikille alueen sopimuspalokunnille luovutettiin myös omat torsomalliset elvytysnuket, jotka mahdollistavat peruselvytyksen harjoittelun oma-aloitteisesti palokuntien omien harjoitusaikataulujen mukaisesti. Yksittäisten sopimuspalokuntien osalta koulutuksen konkreettisena vaikutuksena elottomuustehtäviin vastaavien sopimuspalokuntalaisten määrä kasvoi yhdestä jopa kahteentoista henkilöön kerralla. 
Toimintamallin osalta suurin parannus liittyy toimintavalmiuteen, elottomien potilaiden saavutettavuuteen sekä heidän kohtaamiseensa, etenkin päiväsaikaan. 

Ketterä kurssi

Koulutus- ja toimintamalli on mahdollista yhdistää erillisenä osuutena esimerkiksi pelastustoiminnan peruskurssin yhteyteen, jolloin koko kurssi saadaan liitettyä ketterästi tärkeimmän ensivastetehtävän piiriin, vaikka varsinainen ensiapu- ja ensivastekurssi häämöttäisi vasta tulevaisuudessa. Malli itsessään on alueellisesti ensihoidon vastuulääkärin hyväksymä ja mainitaan erikseen myös Kanta-Hämeen ensihoidon palvelutasopäätöksessä. 

Teksti Harri Äijälä
Kuva Lammin vpk

Lue lisää