Ensihoito 7.4.2017

Vuoden ensihoitaja tiimeineen ideoi yhden hengen ensihoitoyksikön

Jan-Erik Palviainen on kehittänyt eteläkarjalaista ensihoitoa kymmenen vuoden ajan.

Jan-Erik Palviainen on kehittänyt eteläkarjalaista ensihoitoa kymmenen vuoden ajan.

Lappeenrantalainen Jan-Erik Palviainen on valittu Vuoden ensihoitajaksi.

Hän on kehittänyt eteläkarjalaista ensihoitoa kymmenen  vuoden ajan. Muodonmuutos on huomattava. Palviaisen johtama Eksote Akuutti kuuluu alallaan maan seuratuimpien ja innovatiivisimpien  organisaatioiden joukkoon.

Lappeenrannan yhden hengen ensihoitoyksikkö on seuratuimpia eteläkarjalaisia ensihoitohankkeita. Palviaisen tiimi ideoi sen jatkuvasti lisääntyvän tehtävämäärän takia. Yksikön on laskettu säästävän vuodessa 280 000 euroa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) otti käyttöön toisenkin samanlaisen yksikön Imatralla. Yhden hengen yksikkö on osa isompaa kokonaisuutta, jossa ensihoito ja tehostettu kotisairaanhoito (tehosa) yhdistettiin samaksi tulosyksiköksi.

Idean yhdistymisestä keksi Palviainen, mutta kun kaikki työstivät sitä, siitä tuli parempi kuin mitä Palviainen osasi odottaa. Ratkaisu on parantanut kiireettömien potilaiden hoitoa ja selkeyttänyt ensihoitajien työnkuvaa.

Muutokset kohdistuvat kiireettömään työhön mutta kiireellisetkin tehtävät pidetään tapetilla.

Kova arvostus henkilöstölle

”Aina tulee muistaa raakaa ensihoitotyötä tekevät. Tätä osaamista ja innostusta ei sovi sivuuttaa. Ensihoitoa haluaville pitää antaa mahdollisuus tehdä työ hyvin ja tarjota siihen resurssit”, Palviainen sanoo.

Palviainen tiiminsä kanssa haastaa henkilöstön mukaan muutoksiin. Henkilöstö onkin ollut itseään säästämättä mukana  muutoksen etulinjassa.

”Arvostan henkilöstöä yli kaiken. He ovat olleet kovilla ja kehittäneet asioita ja halunneet olla työssä mukana. Eihän näitä mitään olisi saatu toteutettua elleivät he olisi olleet siinä mukana. Se on se ykkösporukka”, Palviainen sanoo.

Huhtikuun alussa ensihoitoon ja tehosaan liittyi myös päivystys. Koko paketin nimi on nyt Eksote Akuutti. Palviainen on sen palvelupäällikkö. Organisaatioon kuuluu 208 henkilöä.

Palviainen opiskeli ensihoitajaksi Saimaan ammattikorkeakoulussa, jossa häntä opetti  vuonna 2013 Vuoden ensihoitajaksi valittu Simo Saikko.

Huomionosoitus luovutettiin Palviaiselle Suomen Ensihoitoalan Liiton Opintopäivillä Kuopiossa, Kylpylähotelli Rauhalahdessa 7. huhtikuuta.

Vuoden ensihoitajan valitsee raati, johon kuuluvat Suomen Anestesiologiyhdistyksen ensihoidon alajaos (ensihoitolääkärit), ensihoidon opettajat, Suomen Ensihoitoalan Liitto (SEHL), Tehy ja ensihoidon erikoislehti Systole.

Teksti: Vuoden ensihoitaja -raati

Kuva: Dimitri Lisitsyn

Lue lisää