Harjoitus ja koulutus 31.3.2019

KriSu-harjoitus toi onnettomuuden toisensa perään ja päällekkäin

Päällystöopiskelijat Juuso Hagqvist ja Anna Eskelinen hoitivat suurta tieliikenneonnettomuutta 2. komppanian esikunnassa. He toimivat tilanne- ja operaatiopäällikkönä sekä pelastustoiminnan johtajana.

Päällystöopiskelijat Juuso Hagqvist ja Anna Eskelinen hoitivat suurta tieliikenneonnettomuutta 2. komppanian esikunnassa. He toimivat tilanne- ja operaatiopäällikkönä sekä pelastustoiminnan johtajana.

”Tieliikenneonnettomuus maan alla: suuri, Helsinki, Vuosaaren satamatie,
satamatunneli, Vuosaaren tunneli.” 32 isoa onnettomuutta kahden vuorokauden aikana ja liuta pieniä, siihen päälle tiedotustilaisuuksia kolmella kielellä ja tärkeitä päätöksiä ehkä väsyneenäkin. Tätä on KriSu-harjoitus.

Yliopettaja Matti Honkanen haluaa kehittää harjoitusta aina vain paremmaksi.

Pelastusopiston järjestämään 13. suuronnettomuusjohtamisharjoitukseen osallistui helmikuussa 33 päällystö- ja 20 alipäällystöopiskelijaa ja lisäksi lukuisia yhteistyökumppaneita. Mukana oli myös kansainvälinen osuus. Tulvat ja rankkasateet aiheuttivat tilanteita, joissa Suomi joutui pyytämään ja vastaanottamaan apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Viestinnällä ja tiedottamisella oli harjoituksessa tärkeä rooli.  Myös uusi tilannekeskus oli ensimmäistä kertaa käytössä kokonaisvaltaisesti.

Päällystöopiskelijat Joni Toivo (oik.) sekä Jani Salo tukivat tilannekeskuksessa komppanioiden toimintaa. Tässä he etsivät parasta reittiä tulipalokohteeseen Helsingin Santahaminassa.

”Oli hienoa, että harjoituksessa käytettiin laajasti erilaisia sähköisiä johtamisen apuvälineitä. Myös uusi kenttäjohtamisjärjestelmä KEJO oli osittain mukana, ja saimme seurata sen käyttöä onnettomuustilanteiden sallimissa rajoissa.
Paras anti oli mielestäni toimiva viranomaisyhteistyö ja todelliset kontaktit eri viranomaisiin. Lisäksi mukana ollut TAST-porukka pelasi kansainvälisen pelastustoimen roolia. Saimme hyvän kuvan kansainväliseen avunpyyntöön liittyvistä asioista ja harjoittelimme myös avun vastaanottamista. Myös oma toimintakykyni pysyi yllä koko harjoituksen ajan. Väsymys ei heijastunut vielä suuremmin työstä suoriutumiseen”, päällystöopiskelija Anna Eskelinen summaa antoisaa harjoitusta.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää Pelastustiedosta 2/2019, joka ilmestyi 27. maaliskuuta.

Lue lisää