Harjoitus ja koulutus 22.10.2015

Monipalosimulaattori: ”Tämä on isompi nuotio”

Monipalosimulaattorin pituus on 30, leveys 24 ja korkeus 9 metriä.

Monipalosimulaattorin pituus on 30, leveys 24 ja korkeus 9 metriä.

Pelastusopiston käytännön koulutus on saanut uuden työkalun, kun harjoitusalueella sijaitseva monipalosimulaattori vihittiin virallisesti käyttöön Kuopiossa keskiviikkona.

”Pelastajan työ on käsityöammatti ja sen opettelua varten tarvitaan kunnon työkalut. Simulaattorin suunnittelussa on kuultu käyttäjien mielipiteitä, jotta se palvelee parhaimmalla mahdollisella tavalla tekemällä oppimista,” Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen sanoo.

Simulaattorin avulla voidaan harjoitella suurten tilojen kuten teollisuushalli-, parkkihalli- ja kauppakeskuspalojen sammuttamista ja pelastustoiminnan johtamista sekä onnettomuustutkintaa.

Simulaattorissa voidaan harjoitella esimerkiksi teollisuushallien tai kauppakeskusten tulipalojen sammuttamista.
Simulaattorissa voidaan harjoitella esimerkiksi teollisuushallien tai kauppakeskusten tulipalojen sammuttamista.

”Uutta on se, että nyt pystytään harjoittelemaan suurella palokuormalla esimerkiksi teollisuushallin tai katto-ontelopalon sammutusta. Keski-Euroopassa ei pääse harjoittelemaan isoilla tulilla, joten tämä on harvinaista herkkua siinäkin mielessä,” Pelastusopiston yliopettaja Vesa Siivonen kehuu.

Teräskonteista rakennetussa monipalosimulaattorissa on kuuma ja kylmä puoli. Lämpösuojatun hallin suurin sallittu käyttölämpötila on 600 astetta. Normaaleissa harjoituksissa käyttölämpötila on noin 250–300 astetta.

”Kuumalla puolella tuli ja lämpö tuotetaan teollisuusbensiini-järjestelmän sekä puun avulla ja tulta voidaan ohjata paineella,” Siivonen kertoo.

Harjoittelu uusiin sfääreihin

Pekka Heiskanen on monipalosimulaattorin vastuuopettaja.
Pekka Heiskanen on monipalosimulaattorin vastuuopettaja.

Monipalosimulaattori mahdollistaa myös polttokokeet, joissa tarvitaan suuressa sisätilassa mallintamista. Simulaattorin vastuuopettaja Pekka Heiskasen mielestä konttirakennelma vie sammutusharjoittelun uusiin sfääreihin.

”Simulaattori tuo valtavasti uusia ulottuvuuksia. Voimme kokeilla eri hyökkäysteitä ja nostaa vaikeustasoa. Suoritusportaalla pitää olla käsitys rajuista paloista ja erilaisista sammutusmenetelmistä. Tämän avulla niitä voidaan treenata ja toistaa nopeasti. Variaatioiden määrä on vain mielikuvituksesta kiinni,” Heiskanen tietää.

Heiskasen mukaan simulaattorin pitkä kuljetinputki mahdollistaa esimerkiksi metrotunneleiden ja muiden vaativien maanalaisten tilojen pelastustehtävien harjoittelun. Heiskasen mukaan kylmään hallitilaan mahtuu yhdellä kertaa vaikka kolme eri ryhmää opettelemaan autonpurkua erityyppisissä liikenneonnettomuuksissa.

”Erityisesti pelastajan koulutuksen alkuvaiheessa on tärkeää voida keskittyä kuuntelemaan kun tehdään tarkkaa koulutustyötä. Hallin suojassa oppi menee perille kun kylmyys ei herpaannuta keskittymistä.”

Tuntuma isoihin keikkoihin

Pelastajakurssi 89. opiskelijat Jouni Salmi, Mikko Oikamo, Antti Partinen, Jani Saarela ja Kalle Ruokonen harjoittelivat monipalosimulaattorissa.
Pelastajakurssi 89. opiskelijat Jouni Salmi, Mikko Oikamo, Antti Partinen, Jani Saarela ja Kalle Ruokonen harjoittelivat monipalosimulaattorissa.

Monipalosimulaattorin vihkimistilaisuudessa pelastajakurssi 89. opiskelijat näyttivät kutsuvieraille miten hallipaloa sammutetaan. Joulukuussa pelastajaksi valmistuva turkulainen Mikko Oikamo pitää uutta simulaattoria erinomaisena harjoituspaikkana.

”Perushuoneistopaloja pääsee harjoittelemaan monissa paikoissa, mutta simulaattorin avulla saa tuntumaa todella isoja keikkoja varten.”

”Tämä on isompi nuotio. Ei hallipaloa pääse muuten harjoittelemaan,” tuumii puolestaan Oikamon juukalainen kurssikaveri Jouni Salmi.

Konttirykelmään on tulossa vielä sähköpääkeskuksen sammutus- ja pelastusharjoittelutila. Monitoimisimulaattori maksoi noin 660000 euroa, johon Pohjois-Savon liitto myönsi Euroopan aluekehitysrahaston rahoitusta lähes 500000 euroa.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

 

Lue lisää