Harjoitus ja koulutus 20.1.2017

Parviainen puolustaa Suomen koulutusta – Saksassa tikessä vielä tussitaulut

Mervi Parviainen ja Bremerhavenin pelastuskoulun johtaja Michael Reinicke.

Mervi Parviainen ja Bremerhavenin pelastuskoulun johtaja Michael Reinicke.

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen puolustaa suomalaista pelastusalan koulutusta perjantaina julkaistussa Pelastusopiston blogissa.

Rehtori kertoo tutustuneensa vastikään sekä Viron että Saksan koulutusjärjestelmiin.

Viron järjestelmässä on hänen mukaansa se riski, että koulutusta järjestetään suurimpien ehdoilla.

”Minulle tilanne naapurissa näyttäytyi sellaisena, että koulutusta toteutetaan kullekin toimialalle omassa toimipisteessään hajautettuna eri puolille Viroa, eikä yhteiselo ole täysin ongelmatonta, vaan ajoittain mennään isoimman ehdoilla. Tällaista tilannetta en meille todellakaan halua”, Parviainen kirjoittaa.

Saksassa hän koki suurimman yllätyksen: alan koulutus on paikoin sellaista, kuin se oli Suomessa 20 vuotta sitten. Saksassa tutkintojen vastaavuutta vertaillaan palokunnittain. Jos henkilö on suorittanut tutkintonsa esimerkiksi Hampurissa, ei ole lainkaan itsestään selvää, että koulutus on suoraan kelpoinen Bremerhavenissa.

”Olin todella hämmästynyt siitä, kuinka paljon takamatkalla Saksa on digitalisaatiossa, vaikka olisin luullut tilanteen olevan päinvastainen; näimmepä tilannekeskuksen, jossa ei ollut tietokoneita eikä smartbordeja, vaan perinteiset tussitaulut”, Parviainen ihmettelee.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Esa Aalto

Lue lisää