Harjoitus ja koulutus 19.11.2018

Pelastuskoulu lopettaa 2021 mennessä – Tolvanen huolissaan Kuopion ensihoitokoulutuksen tasosta

Helsingin kaupunki kouluttaa pelastajat omaan tarpeeseensa. Pelastuskoulussa suoritetaan 15 pelastajatutkintoa ja kuusi alipäällystötutkintoa vuodessa.

Helsingin kaupunki kouluttaa pelastajat omaan tarpeeseensa. Pelastuskoulussa suoritetaan 15 pelastajatutkintoa ja kuusi alipäällystötutkintoa vuodessa.

Kaikki Suomen pelastajat peruskoulutetaan Pelastusopistolla Kuopiossa vuodesta 2021 lähtien.

Sisäministeriö kumosi viime perjantaina Helsingin Pelastuskoululle annetun oikeuden antaa pelastusalan ammatillista peruskoulutusta.

”Peruskurssi kannattaa tuottaa yhdessä paikassa. Siirtymäajan puitteissa Kuopion peruskurssin sisältö kehitetään myös ensihoidon osalta tasolle, joka mahdollistaa Helsingin nykykäytännöt ja levittää samalla parhaita käytäntöjä koko maahan”, sisäministeri Kai Mykkänen (kok) toteaa sisäministeriön tiedotteessa.

Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen vastusti Helsingin koulutuksen lopettamista Pelastustiedon blogissa yhdessä Mia Laihon ja Sari Sarkomaan kanssa.

Tolvanen on huolissaan siitä, mitä pelastajien ensihoidon osaamiselle tapahtuu Kuopiossa.

”Tällainen päätös on valitettavasti tehty. Nyt pitää varmistaa, että Kuopiossa koulutus vastaa sitä, mitä se on ollut Helsingissä, ennen kaikkea ensihoidon suhteen. Suurin huolenaiheeni on, pystytäänkö palomiehistä kouluttamaan yhtä päteviä ensihoitajia Kuopiossa kuin Helsingissä.”

Helsingin malli koko Suomeen

Tolvasen mielestä pelastustoimen vahvuus on, että sama henkilö pystyy toimimaan palomiehenä ja ensihoitajana. Hän korostaa, että Helsingin koulutusmalli pitää saada toimimaan Kuopiossa tavalla tai toisella.

”Jos Helsingin malli leviää ympäri Suomen, saamme entistä tehokkaampia ja paremmin koulutettuja pelastajia, mutta ainakaan minulla ei ole tiedossa, että Kuopion suunnalla olisi tehty valmistelevia toimia asian takaamiseksi.”

Tolvanen on huolissaan myös siitä, riittääkö Kuopiosta pelastajia Uudellemaalle, tai lähdetäänkö Uudeltamaalta kouluttautumaan Kuopioon.

”Käykö nyt samoin kuin hätäkeskusten suhteen, ettei Etelä-Suomeen ole niin vetovoimaista tulla?”

Tolvanen painottaa, että tulevan Uudenmaan pelastuslaitoksen volyymi on niin suuri, että tulevaisuudessa alueella täytyy olla jatko- ja täydennyskoulutusta.

”Koulutusta täytyy olla myös siksi, että Uudellemaalle tulee myös erityistehtäviä, kansainvälisiä asioita, tilannekeskuksia ja niin edelleen.”

Sisäministeriö kertoo tiedotteessaan, että Helsingin pelastuskoulu huolehtii loppuun nyt käynnissä olevan pelastaja- ja alipäällystökoulutuksen sekä hakuvaiheessa olevan, syksyllä 2019 käynnistyvän pelastajakoulutuksen. Näissä koulutusohjelmissa opiskelevat voivat suorittaa opintonsa loppuun Helsingissä niin, että valmistuvat viimeistään vuoden 2021 aikana.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää