Harjoitus ja koulutus 17.4.2016

Yhteispohjoismaista erityisosaamista

Kylmässä ilmastossa ja vaativissa olosuhteissa harjoiteltiin Sodankylässä helmikuussa.

Kylmässä ilmastossa ja vaativissa olosuhteissa harjoiteltiin Sodankylässä helmikuussa.

Euroopan komissio rahoittaa yhteispohjoismaista erityisolosuhteiden pelastustoimintaa. Joulukuussa harjoiteltiin rauniopelastamista Kuopiossa ja helmikuussa kylmän olosuhteiden koulutusta yhteistyössä Sodankylän Jääkäriprikaatin kanssa.

Koulutuksessa keskityttiin kylmässä selviämiseen, muun muassa tutustumalla puolustusvoimien käyttämiin varusteisiin, pukeutumiseen sekä majoittumisen järjestämiseen. Lisäksi koulutuksessa harjoiteltiin hangessa liikkumista, potilaan siirtämistä sekä terveydestä huolehtimista ja ruuan valmistamista talvisissa olosuhteissa.

Kylmäpelastamista harjoiteltiin Sodankylässä.
Kylmäpelastamista harjoiteltiin Sodankylässä.

”Harjoituksessa tuotiin hyvin esille muun muassa, kuinka Puolustusvoimat käyttää kerrospukeutumisen toimintamallia niin vaatetuksen kuin myös henkilökohtaisien varustuksen osalta. Se toimii käytännössä erittäin hyvin. Tämän lisäksi koulutuksen perusteella huomasi henkilökohtaisen huoltoon ja toimintakykyyn vaikuttavia tekijöitä, joita ei välttämättä huomioi ellei niihin kiinnitä erityistä huomioita. Hyödyllistä oli myös käydä läpi paleltuvammojen ensiapua. Sokerina pohjalla oli mukavaa palautella mieleen tilapäismajoitteiden tekemistä, kuten lumikammien ja kieppien tekoa sekä viettää yötöntä yötä revontulien alla”, sanoo palomestari Jani Kareinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Palomestarit Jani Kareinen (vas.) ja Raimo Rasijeff osallistuivat muun muassa joulukuussa Pelastusopistossa järjestettyyn rauniopelastamisen harjoitukseen.
Palomestarit Jani Kareinen (vas.) ja Raimo Rasijeff osallistuivat muun muassa joulukuussa Pelastusopistossa järjestettyyn rauniopelastamisen harjoitukseen.

Ensisijaisena motivaationa kansainväliseen pelastustoimintaan osallistumiselle on Kareisen mukaan oma ammatillinen kehittyminen.

”Myös auttamisen kipinä on aina taustalla, joten sitä on mahdollista tehdä myös kansainvälisessä toimintaympäristössä. Omaan työhön kansainvälinen yhteistyö on antanut paljon. Paitsi kontakteja ympäri Suomea ja maailmaa, myös laajempaa ymmärrystä ja näkemystä pelastusalasta, jota voi hyödyntää arjen työelämässä.”

Yli 30 vuotta pelastusalan kansainvälisissä operaatioissa FRF-tehtävien kautta toiminut palomestari Raimo Rasijeff Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta kannustaa kiinnostuneita osallistumaan.

”Finn Rescuen myötä saatu koulutus lisää merkittävästi palomiestaitoja, joita voi laajemmin hyödyntää myös omassa työssä omalla laitoksella. Lisäksi hyötynä on lisääntynyt tilannejohtamistoiminnan kokemus sekä perehtyneisyys muiden pelastuslaitosten ja maiden tapaan toimia, varautua riskeihin ja niiden hallintaan. Lisäksi palomiehen työn perusajatus, ihmishengen pelastaminen, on palkitsevaa sekä kotona että ulkomailla.”

Teksti ja kuvat: Elina Ollila/Kriisinhallintakeskus

Lue lisää