Kalusto 15.12.2015

Kevytpuku voitti innovaatiopalkinnon

Kevytpukua voidaan käyttää esimerkiksi eläinpelastustehtävässä.

Kevytpukua voidaan käyttää esimerkiksi eläinpelastustehtävässä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kevytpuku voitti Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän innovaatiokilpailun. Voittajat palkittiin 3. joulukuuta.

Puku vähentää palomiesten fyysistä rasitusta pelastustehtävissä ja tuo taloudellista säästöä pelastuslaitoksen varustehankinnoissa. Puku on kehitetty yhteistyössä muun muuassa Työterveyslaitoksen, Poliisin tekniikkakeskuksen, Viking Safen ja Gore-Texin kanssa.

kevytpuku2
Palkinnon Espoon kaupunginjohtajalta Jukka Mäkelältä vastaanottivat palomestari Kalle Ristola (vas) ja palopäällikkö Heikki Kervinen.

Pelastustehtävissä käytettävä varsinainen sammutusasu suojaa palomiehiä kuumuudelta, mutta on painava eikä luovuta rasituksessa syntynyttä lämpöä keholta pois.

Uutta asua on käytetty pelastuslaitoksilla kaikissa hälytystehtävissä. Työterveyslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteisissä tutkimuksissa huomattiin, että sammutusasu vaikuttaa merkittävästi pelastajien fyysiseen kuormitukseen nostaen myös sykettä turhaan.

Palkittu uusi kevytasu antaa palomiehille mahdollisuuden käyttää fyysisesti vähemmän rasittavaa suoja-asua niissä hälytystehtävissä, joissa ei tarvita kaikkein järeintä suojaa kuumuudelta (esim. tieliikenneonnettomuudet, eläinpelastustehtävät, maastopalot).

Uuteen asuun kehitetty kangas ei syty, ja täyttää suojastandardit muun muassa kemikaalien osalta. Se on myös tuulen sekä vedenpitävä. Savusukellustehtäviin uusi kevytpuku ei kuitenkaan sovellu, vaan niissä käytetään varsinaista sammutusasua.

Kevytpukua on testattu yhdessä pelastuslaitoksen henkilöstön kanssa sen eri kehitysvaiheissa.

Puvut pidentävät myös varsinaisten sammutusasujen käyttöikää, koska työtehtävissä kulutetaan kevytpukuja. Tämä säästää varustehankintoihin kuluvaa rahaa pitkällä aikavälillä.

kevytpuku4
Länsi-Uudenmaan palomiehet kevytpuvuissa.

 

 

 

 

 

 

 

Pelastustieto kirjoitti puvuista viime elokuussa.

Lähde: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Kuvat: Susanne Vuorinen / LUP

Lue lisää