Kalusto 23.10.2019
Facebook (12)

Paperikortit jäivät historiaan Keski-Suomessa: alkujaan oopperalle kehitetty sovellus tehostaa nyt kalustonhallintaa

Jaakko Heinosella on lukulaite, joka tunnistaa paineilmalaitteen yksilöintitiedot.

Jaakko Heinosella on lukulaite, joka tunnistaa paineilmalaitteen yksilöintitiedot.

Kalustonhallintaan tarkoitetusta Trail-sovelluksesta on saatu hyviä kokemuksia Keski-Suomen pelastuslaitoksessa. Vastaavantyyppisiä järjestelmiä on olemassa useilla kotimaisilla valmistajilla.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen projektikoordinaattori Jaakko Heinonen kertoo, että Trail Systems Oy:n web-pohjainen sovellus otettiin käyttöön kilpailutuksen ja testien jälkeen viime vuoden alussa.

”Haettiin käytettävyyttä ja kehitimme sovellusta edelleen pelastuslaitoksen tarpeisiin tekemällä joitakin muutoksia muun muassa paineilmapullojen huolto-osioihin”, Heinonen sanoo.

Jyväskylän varusvaraston paperikortit jäävät historiaan, kun tiedot saadaan syötettyä Trailiin.

Sovelluksen hankintahinta oli neljäksi vuodeksi alle 100 000 euroa, jota Heinonen pitää edullisena.

Hänen mielestään Trail mahdollistaa sen, että kaluston lakisääteinen inventointi on aiempaa luotettavampaa.

”Ennen kalustotietoja piti kaivella paperikorteilta tai yksittäisiltä tietokoneilta, joka oli hitaampaa ja epätarkempaa toimintaa nykyiseen verrattuna. Trail säästää myös työaikaa, kun ei tarvitse ajella paloasemien väliä paperilla olevien tietojen perässä”, Heinonen toteaa.

Arvokas omaisuus

Koko Keski-Suomen pelastuslaitoksella on ehditty saada sovellukseen noin 9000 eri laitteen tiedot. Tämä tarkoittaa noin 20 miljoonan euron omaisuutta.

”Suurin työ on tietojen syöttäminen. Itse ohjelman käytön oppii päivässä”, Heinonen vakuuttaa.

Varusteisiin asennetaan hyvin lämpöä kestävä siru tai viivakoodi, josta lukulaite tunnistaa varusteen yksilöintitiedot.

Trail-sovellus kulkee kätevästi mukana paloautossa, jolloin keikalla rikkoutuneen laitteen tiedot saadaan nopeasti esille.

”Sen perusteella tiedetään varusteen sijainti, hankintahinta, huoltohistoria, käyttö- ja huolto-ohjeet sekä käyttöikä. Mikäli varuste ei läpäise testiä, niin sovellus tekee vikailmoituksen”, Heinonen kertoo.

Sovellukseen on siirretty tiedot muun muassa paljon määräaikaishuoltoa vaativista hengityssuojaimista ja korkealla työskentelyn välineistä.

”Paineilmalaitteiden huolto on erittäin tärkeää työturvallisuuden kannalta. Nyt niiden tiedot ovat sähköisessä muodossa ja nopeasti saatavilla. Mobiilikäyttöinen sovellus toimii myös kenttäolosuhteissa.”

Investointien apuväline

Pelastuslaitoksella on noin 500 ajoneuvoa, joista puolen tiedot ovat Trailissa.

”Yksittäisten pelastusajoneuvojen ajantasaiset huoltotiedot ovat koko laitoksen käytettävissä. Järjestelmä ilmoittaa milloin tietyn ajoneuvon huolto pitää suorittaa sen koko elinkaaren aikana, aina hankintasuunnitelmasta poistoon asti. Se siis helpottaa investointien suunnittelua”, Heinonen kertoo.

Jaakko Heinonen esittelee sirutettua kasvomaskia, joista voidaan muun muassa selvittää milloin niiden käyttöikä päättyy.

Lisäksi sovelluksen avulla tiedetään millaisia ajoneuvoja tai muuta kalustoa pelastuslaitoksessa käytetään paljon ja mitkä mallit ovat usein huollossa.

Heinosen mukaan seuraavaksi sammutusasujen ja -varusteiden tiedot muutetaan sähköiseen muotoon.

Oopperasta pelastusalalle

Trail syntyi vuonna 2010 Suomen Kansallisoopperan tarpeesta pystyä hallinnoimaan kalustonsa elinkaarta aiempaa tehokkaammin. Nyt sovelluksella on yli 10 000 käyttäjää useilla eri toimialoilla.

Trail Systems Oy:n asiakkuuksista vastaava johtaja Antti Kirmanen tähdentää, että sovelluksen kehityksessä on kiinnitetty erityisesti huomiota kalustolle tehtävien huoltojen hallintaan ja huoltotietojen keräämiseen.

Laitteisiin ja varusteisiin voidaan asentaa sirukortti tai viivakoodi, joita lukemalla tiedetään laitteen huolto- ja käyttöhistoria.

”Trail auttaa varmistamaan, että käytössä oleva kalusto on asianmukaisesti huollettu ja pysyy toimintakuntoisena. Lisäksi siitä saa nopeasti kokonaiskuvan pelastuslaitoksen kalustosta, jolloin esimerkiksi eri yksiköiden valmiustason selvittäminen helpottuu”, Kirmanen kertoo.

Keski-Suomen lisäksi Kanta-Hämeen pelastuslaitos on päättänyt siirtyä Trailin käyttäjäksi.

”Hankintapäätös on tehty ja Trail otetaan käyttöön loppuvuoden aikana. Meille tuli aiemman sovelluksen kehittämistarpeita, jonka yhteydessä päädyttiin hankkimaan uusi sovellus vertailujen perusteella,” toteaa pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue lisää