Onnettomuuksien ehkäisy 1.12.2020

Liikenneonnettomuuden kuvaaminen huolettaa pelastusalalla

Liikenneonnettomuuden kuvaamisen ilmiö huolettaa pelastusalalla Suomessa ja Euroopassa.

Saksassa onnettomuuspaikkakuvaaminen on selkeästi kielletty. Onnettomuuskuvaamista tutkivan, Pelastusopistossa palopäällystötutkintoa suorittavan Oona Englundin mukaan Saksassa aiheettomasti onnettomuuspaikalla oleminen voi johtaa sakkoihin – ja jos kuvaa, saattaa saada vankeutta.

Ruotsissa tuli kaksi vuotta sitten voimaan kostopornon levittämistä estävä laki, ja sen turvin saatetaan voida estää myös onnettomuuspaikkakuvaaminen.  Suomessa liikenneonnettomuuden kuvaamista rajoittavaa lainsäädäntöä ei ole, mutta sitä koskevia kansalaisaloitteita on jo tehty.

Pelastusalalla olisi toiveita saada samantyylinen käytäntö myös Suomeen.

”Minusta on kurjaa, että toisen ihmisen hätää pysähdytään kuvaamaan. He eivät välttämättä edes ajattele, miltä tuntuisi, jos he olisivat itse siinä pelastettavana tai heidän oma läheisensä”, kertoo palomestari Sanna Rinkinen Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

Autettavan uhrin oikeusturvan lisäksi kuvaaminen saattaa vaarantaa myös onnettomuusalueen turvallisuuden: Autoilijat hidastavat, kaivavat kamerat esille ja keskittyvät enemmän kuvaamiseen kuin ohjaamiseen.

Ilmiön taustalla kännykkäkameroiden yleistyminen ja ehkä huomiohakuisuus

Kuvaamisen taustalla saattaa olla huomiohakuisuus.

”Somessa jyllää uutiskilpailu. On meriitti kertoa ensimmäisenä jotain, ja yksi tapa saada huomiota on julkaista shokeeraavaa sisältöä”, kertoo yksilöiden sosiaalisessa mediassa julkaisemisen motiiveja tutkinut yliopistonlehtori Janne Matikainen Helsingin yliopistosta.

Matikainen huomauttaa, että myös yksilön mieli on nykyään koulutettu kuvaamaan arkea. Someen laitetuista kuvista palkitaan tykkäyksillä, kommenteilla ja eteenpäin jaoilla. Myös perinteinen uutismedia palkitsee huomiolla ja rahalla lukijan lähettämistä uutiskuvista.

Matikainen ja Rinkinen uskovat onnettomuuspaikkakuvaamisen yleistyneen kaikkialla mukana olevien kännykkäkameroiden myötä.

Lue koko juttu Pelastustiedon numerosta 8/2020.

Teksti ja kuvituskuva: Petri Vanhanen

Lue lisää