Onnettomuuksien ehkäisy 12.1.2021

Leirintäalueille laadittu turvallisuusopas ohjaa pitämään asiat kunnossa

Leirintäalueiden turvallisuuden parantamiseksi on laadittu opas alueilla toimiville vastuuhenkilöille. Leirintäalueet eivät nuku talvellakaan. Niissä on joko talvisesonki käynnissä tai vähintäänkin otollinen aika korjaus-, kehittämis- ja ylläpitotöihin. Myös turvallisuudesta on pidettävä huolta.

”Oppaassa esitetyt asiat perustuvat säädöksiin, mutta lukijalle on haluttu esittää myös laaja-alainen näkökulma, joka antaa eväitä omaehtoiseen oivaltamiseen ja riskien pienentämiseen paikalliset erityisolosuhteet huomioiden”, sanoo vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

”Jos siis toimit oppaan mukaisesti, lopputulos on hyvä. Kaikki olennaisimmat turvallisuusedellytykset toteutuvat etkä toimi lainvastaisesti”, Leino toteaa.

Leirintäalueella on kahdenlaisia opasteita, pakollisia ja vapaaehtoisia. Pakolliset opasteet määräävät alueen käyttäjiä, ja niiden avulla kerrotaan asiakkaille alueen turvallisuusasiat.

Vapaaehtoiset opasteet ja ohjetaulut ohjeistavat leirintäalueiden käytännön asioissa. Näitä ovat muun muassa ohjetaulut ja kyltit, joilla osoitetaan sosiaalitiloja, tulentekopaikkoja ja jätehuoltoa tai varoitetaan ja ohjataan alueen käyttäjiä.

”Turvallisuus tehdään uudestaan joka päivä. Tämä liittyy myös opasteisiin. Jos jokin tieto muuttuu, on helpompaa ja asiakasystävällisempää hoitaa asia kuntoon välittömästi”, sanoo SF-Caravanin toiminnanjohtaja Timo Piilonen.

Leirintäalueilla tehdään hänen mukaansa turvallisuuden hyväksi paljon asioita hyvin. Olisi kuitenkin hienoa, jos se olisi osa päivittäistä rutiinia tai ehkäpä vielä mieluummin osa päivittäistä työniloa huomata mahdolliset korjattavat seikat ja laittaa ne heti kuntoon.

Leirintäalueen turvallisuusoppaan ovat laatineet SF-Caravan ry ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

SF-Caravan on kehittänyt leirintäalueiden turvallisuustarkastus -konseptin ensimmäisenä ja ainoana Suomessa. Siinä kiinnitetään erityistä huomiota alueen turvallisuuteen ja rakennelmien kuntoon. Tarvittaessa SF-Caravan-liiton asiantuntijat ovat mukana tarkastuksessa opastamassa ja arvioimassa alueen turvallisuutta.

Lähde: SPEK

Lue lisää