Onnettomuuksien ehkäisy 14.12.2016

Pelastustoimen on ansaittava luottamus joka päivä

Professori Jarno Limnéll Kiinteistöjen paloturvallisuuden ajankohtaispäivillä.

Professori Jarno Limnéll Kiinteistöjen paloturvallisuuden ajankohtaispäivillä.

Tulevaisuudessa turvallisuuden merkitys korostuu kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla, myös jo lähtökohtaisesti turvallisuuteen tähtäävässä pelastustoimessa, sanoo Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll, joka puhui Kiinteistöjen paloturvallisuuden ajankohtaispäivien aluksi Helsingissä Silja Symphony -risteilyaluksella.

Limnéll sanoo pyrkivänsä välttämään puhumista esimerkiksi yritysturvallisuudesta, digiturvallisuudesta tai fyysisestä turvallisuudesta, sillä hän näkee turvallisuuden kokonaisuutena.

”Palo- ja pelastustoimi on keskeinen turvallisuuden osa-alue, välttämättömyys josta on pakko huolehtia. Ja jos jotain ikävää tapahtuu, meillä pitää olla suunnitelma ja valmius kohdata ne tilanteet.”

Myös pelastustoimessa kyberturvallisuus pitäisi ottaa huomion. Limnéll näkee kyberturvallisuuden nykyisin peräti kansalaistaitona.

”Kaikkien pitää huolehtia kyberturvallisuudesta yksilötasolta alkaen. Olemme jokainen vahvasti tekemisissä digitaalisuuden kanssa.  Esimerkiksi jokainen suomalainen yritys tuntuu olevan softayritys. Tietoliikenne on niin keskeinen osa niiden toimintaa.”

Limnéllin mukaan kansalaisten luottamuksen tunne yhteiskunnassa on suoraan sidoksissa turvallisuuden tunteeseen. Pelastustoimen ammatit on perinteisesti koettu hyvin luotettaviksi, mutta Limnéllin mukaan pelastustoimenkin pitää ansaita luottamuksensa koko ajan.

”Vielä oleellisempaa kuin se, miten vahvistan turvallisuutta, on se, miten vahvistan luottamusta. Se miten asiat toimivat ja fakta, että niitä on harjoiteltu, lisää ihmisten luottamusta pelastustoimeen. Samalla pitää muistaa, että luottamuksen voi myös menettää nopeasti ja se on ansaittava joka päivä. Se edellyttää pelastustoimelta valppautta joka päivä.”

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyökumppaneineen järjestää Kiinteistöjen paloturvallisuuden ajankohtaispäivät 14.-16. joulukuuta.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää