Onnettomuuksien ehkäisy 23.6.2021

SPPL: Juhannuksen tärkeimmät turvallisuushuomiot – muista nämä asiat mökillä, liikenteessä ja vesillä

Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa juhannuksen muistilistassaan muun muassa toimimaan viisaasti vesillä.

Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa juhannuksen muistilistassaan muun muassa toimimaan viisaasti vesillä.

Suomen Palopäällystöliitto listasi juhannuksen tärkeimmät turvallisuushuomiot.

Turvallisesti tulen kanssa niin mökillä kuin luonnossa: tarkista ajantasainen varoitustilanne aina ennen tulen sytyttämistä. Kaiken avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Päivittyvän varoitustilanteen löydät Ilmatieteen laitoksen Varoitukset-sivulta tai Sää-sovelluksesta. 

Aina ennen tulen tekoa on hyvä varmistaa myös, että käden ulottuvilla näkyvällä paikalla on alkusammutusväline kuten sammutuspeite, käsisammutin tai sankoruisku. Näistä sammutuspeite kulkee hyvinkin pienessä tilassa, joten se on vaivaton kuljettaa mökille. 

Alkusammutusvälineen lisäksi mökkimatkalle kannattaa ottaa mukaan varaparistoja palovaroittimille ja asianmukaiset ensiaputarvikkeet. Palovaroittimien toimivuus ja paristot on hyvä testata aina mökille saapuessa. Ensiaputarvikkeissa puolestaan kannattaa huomioida etenkin palovammat: ainakin kylmäpakkaus tai palovammavoide kannattaa olla saatavilla. 

Maltilla liikenteessä

Juhannuksen meno- ja paluuliikenteessä on tärkeintä muistaa maltti kaikissa tilanteissa. Sujuvimmin matka taittuu, kun ajaa rauhassa muun liikenteen tahtiin. 

Turvallinen matka alkaa kotipihasta: turvallisuutta voi parantaa jo ennen lähtöä pakkaamalla tavarat autoon huolellisesti. Esimerkiksi äkillisessä kolari- tai jarrutustilanteessa irtonaisen tavaran liikkuminen matkustamossa voi aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja. 

Mikäli osut matkan aikana tieliikenneonnettomuuspaikalle, anna tilaa hälytysajoneuvoille siirtymällä tien sivuun. Kaksikaistaisella tiellä tämä tarkoittaa sitä, että oikeanpuoleista kaistaa ajavat ryhmittyvät tien oikeaan laitaan ja vasenta kaistaa ajavat tien vasempaan laitaan. Näin keskelle syntyy kulkuväylä, jolla hälytysajoneuvo eli apu pääsee nopeasti onnettomuuspaikalle. 

Viisaasti vesillä 

Pelastusliivejä tulee käyttää aina vesillä liikuttaessa. Lisäksi pelastusliivien tulisi olla myös oikean kokoiset ja oikein puettu: esimerkiksi paukkuliivit voivat karata pään yli, mikäli haararemmiä ei ole oikein kiinnitetty. Pelastusliivien käyttöä olisi myös hyvä harjoitella. Liivien kanssa kellumista ja uimista kannattaa kokeilla täydessä vaatetuksessa, jotta tositilanteessa pelastusliivien kanssa toimiminen ei tule täytenä yllätyksenä. 

Uidessa on hyvä muistaa uida aina rannan suuntaisesti ja siten, että rannalle pääsee tarpeen vaatiessa omin voimin. Lapsiin tulee kiinnittää erityistä huomiota aina rannan läheisyydessä: varmista, että lapset eivät koskaan ole rannalla ilman heitä valvovaa aikuista. 

Muista myös, että mökin tai uimarannan tarkka osoite tulisi olla jokaisen kävijän tiedossa. Jos osoite tai tarkka sijainti ei ole tiedossa, 112 Suomi -sovelluksen paikannusominaisuus voi säästää hätätilanteessa kriittistä aikaa.

Sisäministeriö kehottaa varovaisuuteen tulen kanssa

Myös sisäministeriö muistuttaa, että juhannuskokot sytyttävät joka vuosi metsäpaloja. Suurin osa paloista johtuu varomattomuudesta tai huolimattomuudesta. Kokon sytyttäminen on nykyään aina kielletty Ilmatieteen laitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.

Poikkeuslupia kokkojen polttamiseen ei voida myöntää. Sisäministeriö kehottaa tarkistamaan alueen ajantasaisen metsä- tai ruohikkopalovaroitustilanteen säätiedotuksesta tai Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Kokkoa ei myöskään saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Alueen pelastusviranomainen voi lisäksi muusta perustellusta syystä kieltää avotulen teon pelastustoimen alueella tai osassa sitä määräajaksi. Mahdollisissa kokon polttamiseen liittyvissä tiedusteluissa tulee olla yhteydessä oman alueen pelastuslaitokseen.

Mikäli alueella ei ole voimassa olevaa metsä- tai ruohikkopalovaroitusta, tulee kokon polttamisessa noudattaa erityistä varovaisuutta. Kokon sytyttäminen toisen maalle edellyttää lisäksi maanomistajan lupaa.

Lähde: Suomen Palopäällystöliitto, sisäministeriö

Kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää