Operatiivinen toiminta 29.6.2018

Erica-hätäkeskustietojärjestelmä käyttöön syksyllä

Hätäkeskuslaitoksen palveluksessa työskentelee noin 600 henkilöä.

Hätäkeskuslaitoksen palveluksessa työskentelee noin 600 henkilöä.

Uuden valtakunnallisesti verkottuneen, turvallisuusviranomaisten yhteiskäyttöisen hätäkeskustietojärjestelmä Erican käyttöönotto alkaa tulevana syksynä. Käyttöönotto toteutetaan vaiheittain yksi hätäkeskus kerrallaan.

Käyttöönottoa on edeltänyt testausjakso, jotta on voitu varmistaa tietojärjestelmän virheetön toiminta. Hätäkeskuslaitoksen teknisten palvelujen johtajan Jukka Aaltosen mukaan testaus on tehty erityisen perusteellisesti.

”Mitään aiemmin Suomessa käyttöönotettua hätäkeskustietojärjestelmää ei ole testattu yhtä paljon kuin nyt käyttöön otettavaa Ericaa. Olemme halunneet huolellisesti varmistaa teknisen kokonaisuuden toimintavarmuuden sekä itse sovelluksen toimivuuden hätäkeskustyössä. Meille on tärkeää, että uuden hätäkeskustietojärjestelmän käyttöönotto tehdään kansalaisten turvallisuutta vaarantamatta.”

Aaltonen kertoo, että käyttöönotto tapahtuu loka-maaliskuun aikana ja se toteutetaan vaiheittain yksi hätäkeskus kerrallaan. Käyttöönotto koskee myös muita turvallisuusviranomaisia, jotka myös ottavat järjestelmän käyttöönsä.

”Erican käyttöönotto tapahtuu loka-marraskuun aikana kahdessa hätäkeskuksessa ja lopuissa neljässä hätäkeskuksessa vuoden 2019 maaliskuun loppuun mennessä. Ericaa tulevat käyttämään myös poliisi, pelastustoimi sekä sosiaali- ja terveystoimi johto- ja tilannekeskuksissaan ja tietojen ylläpitotoimissa”, Aaltonen kertoo.

Suomalainen hätäkeskustoimintamalli, jossa kaikki turvallisuusviranomaiset tavoittaa yhdestä hätänumerosta 112, on ainutlaatuinen. Aaltosen mukaan myös se, että kaikilla turvallisuusviranomaisilla on käytössään yksi ja yhteinen tietojärjestelmä, vahvistaa Suomen asemaa hätäkeskustoiminnan huippumaana.

”Suomalainen hätäkeskustoiminta ja hätäkeskuspäivystäjien koulutus on kansainvälisesti vertailtuna maailman edistyksellisintä. Ainutlaatuinen, kaikkien turvallisuusviranomaisten yhteiskäyttöinen tietojärjestelmä vahvistaa tätä asemaa. Me Hätäkeskuslaitoksessa toimimme avun ja turvan ensimmäisenä lenkkinä, ja teemme jatkuvasti parhaamme suomalaisten turvallisuuden kehittämiseksi. Tässä Erican käyttöönotto merkitsee suurta kehitysaskelta eteenpäin.”

Lue lisää:

Tarkemmat vasteet Erican myötä – mukaan tulee reaaliaikainen yksikkötilanne

Lähde ja kuva: Hätäkeskuslaitos

Lue lisää