Juha Oksa testaa paineilmalaitteen kuntoa.
Saariston erään yhteysaluksen konehuoneessa oli tulipalo. Paikalle lennätettiin helikopteri, josta pintapelastaja vinssattiin aluksen kannelle. Kuumuus oli niin kova, että pintapelastaja tunsi saappaidensa sulavan. Hän nousi takaisin kopteriin.
MIRG-pelastaja jäi kannelle.
Tällaisiin tilanteisiin Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen meripelastusryhmä Maritime Incident Response Groupin eli MIRG-ryhmän jäsenet on koulutettu.
”Kun normaali-ihmiset tulevat pois, me mennään paikan päälle”, sanoo palomies Juha-Matti Oksa, MIRG-pelastaja viidettätoista vuotta.
Oksan vei MIRG-ryhmään pelastussukeltajakurssi, jonka jälkeen hän hakeutui MIRG-koulutukseen. MIRGien pääasiallinen tehtävä on miehistön evakuoiminen ja tulipalojen sammuttaminen aluksilta.
”Kun olen muutenkin extreme-henkinen, niin työnkin puolestakin menen paikkoihin, joissa ei ihmisen pitäisi olla. Tykkään tehdä käsillä, touhuta, olla siellä missä tapahtuu”, Oksa kuvailee.
Suurilta katastrofeilta Oksa on tähän mennessä välttynyt. Tiettyjä sattumuksia on kuitenkin jäänyt mieleen.
”Hangosta lähti joku paatti, siellä oli myrkkyvuoto sekä tulipalo. Me lähdettiin tästä rajavispilän kanssa yön selkään pimeyteen Itämeren päälle. Lähtötiedot olivat vähän huonot. Ikinä ei onneksi tarvinnut mennä perille asti, mutta tämä kuvastaa sitä touhua: tuosta noin vain kännykkään viesti, sitten pakataan kamat kopteriin, lähdetään pimeyteen, laiva kelluu jossain, ja siellä palaa myrkkypurkki autokannella. Se on tyypillistä. Se kuvastaa hyppyä tuntemattomaan.”
Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 9-10, joka ilmestyi 16. joulukuuta!
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Teemu Heikkilä