Hätäkeskuspäivystäjäopiskelijoita harjoituksessa. Nykyisin Pelastusopistossa alkaa vuosittain kaksi 16 opiskelijan kurssia yhden 24 opiskelijan kurssin sijaan.
Hätäkeskuspäivystäjiä on liian vähän. Hätäkeskuslaitos haluaisi laajentaa kelpoisuusehtoja ja kouluttaa päivystäjiä alueellisesti, Pelastusopisto ei lämpene ehdotuksille. Samaa mieltä tahot ovat koulutettavien määrän nostamisesta.
Hätäkeskuksiin voitaisiin ottaa heti töihin 40 uutta hätäkeskuspäivystäjää, arvioi Hätäkeskuslaitoksen ohjauksen ja ennakoinnin johtaja Teemu Lehti.
Pelastusopisto vastasi vuosia jatkuneeseen pulaan nostamalla koulutettavien hätäkeskuspäivystäjien määrää. Nykyisin Pelastusopistossa alkaa vuosittain kaksi 16 opiskelijan kurssia yhden 24 opiskelijan kurssin sijaan. Toiveissa on nostaa koulutettavien määrää molemmilla kursseilla 24:ään.
Teemu Lehti uskoo, että suurempi koulutusmäärä helpottaa hätäkeskuspäivystäjäpulaa hieman. Silti määrä on edelleen liian pieni.
Hätäkeskuslaitoksen mukaan nopea ratkaisu päivystäjäpulaan voisivat olla alueelliset koulutukset. Alueellisia koulutuksia on järjestetty 2010-luvulla noin kymmenkunta muun muassa Porissa, Keravalla, Helsingissä ja Tampereella.
”Emme lämpene alueellisille koulutuksille. Olemme nähneet kaikki ne ongelmat, jotka niihin liittyvät. Ne ovat myös selvästi kalliimpia. Käsityksemme on myös, etteivät alueella koulutetut ole sitoutuneet ammattiin samalla lailla kuin Pelastusopistolla koulutetut”, Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen sanoo.
Muodollinen pätevyys muillekin?
Tilanteeseen voisi auttaa myös muodollisten kelpoisuusehtojen laajentaminen koskemaan esimerkiksi terveydenhoito-, pelastus- tai turvallisuusalan ammattilaisia, ja sitäkin ratkaisua Hätäkeskuslaitos on esittänyt.
Vaikka esimerkiksi ensihoitotaustaisia henkilöitä jouduttaisiin perehdyttämään hätäkeskuksissa useita kuukausia, ratkaisu olisi silti nopeampi kuin odotella päivystäjien valmistumista.
”Ihannetilanne olisi, että Pelastusopiston koulutusmäärät olisivat riittävät. Kaikilla terveillä työmarkkinoilla työnhakijoita on enemmän kuin työpaikkoja. Tällä alalla niin ei ole”, Lehti sanoo.
Parviainen hämmästelee ehdotuksia.
”Tuntuu käsittämättömältä, että päivystäjäpulan takia ollaan höllentämässä kriteerejä. Uskallan väittää, että meiltä valmistuva tarvitsee vähemmän perehdytysaikaa kuin hän, joka pikakoulutetaan”, Parviainen sanoo.
Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 9-10, joka ilmestyi 12. joulukuuta.
Teksti ja kuvat: Kaisu Puranen