Operatiivinen toiminta 2.8.2019

Suurpalon mahdollisuus on nyt erittäin suuri – Lapissa ollaan ”koko ajan varpaillaan”

Etelä-Karjalassa paloi turvesuo kesäkuun 2019 alussa.

Etelä-Karjalassa paloi turvesuo kesäkuun 2019 alussa.

Maasto on nyt rutikuivaa lähes koko Suomessa. Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalaa, Kainuuta ja Utsjokea. Kuivuus jatkuu lähipäivät.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo, että varsinkin Suomen länsi- ja eteläosissa on erittäin kuivaa, samoin Länsi-Lapissa. Vähäisiä sateita saadaan lähinnä idässä.

”Suomen yllä on kuiva, kolea pohjoisenpuoleinen virtaus, eikä suuria sademääriä ole tiedossa seuraavan viiden vuorokauden aikana.”

Pelastuslaitokset tiedottivat perjantaina metsän ja maaston olevan nyt niin kuivaa, että suurpalon mahdollisuus on erittäin suuri. Tiedotteessa kehotetaan kansalaisia noudattamaan erityistä varovaisuutta tulenkäsittelyssä.

Metsäpalokontti ja mönkijöitä

Kemissä Ilmatieteen laitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi on 6, eli korkein mahdollinen. Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela kertoo, että Lapissa metsäpaloihin on varauduttu monin tavoin.

Pelastuslaitoksella on valmius tehostaa johtamisvalmiutta tarvittaessa, ja metsäpalokalustoa on tarkistettu asemakohtaisesti sekä varauduttu pitkäaikaiseen toimintaan muun muassa huollon suhteen. Lisäksi yhteistyötä on tiivistetty lentotähystystoiminnan kanssa.

Kemi-Tornion alueella on siirtolava-autolla liikuteltava metsäpalokontti, joka on nyt välittömässä lähtövalmiudessa.

”Kontti on tarkoitettu isompiin metsäpaloihin, siellä on pumppukalustoa, metsäpaloon soveltuvaa vedensiirtokalustoa, letkustoa ja kevyempää kalustoa.”

Lisäksi yksiköihin on varattu juotavaa, sillä kohde saattaa olla sadankin kilometrin päässä asemalta.

”Täytyy varautua siihen, että huolto voi myöhästyä.”

Kaluston suhteen varsinkin mönkijöillä on suuri rooli metsäpaloissa.

”Maastomönkijät ovat erittäin merkittäviä meidän metsäpalotoiminnassa, joudumme menemään hyvinkin kauas tiettömille taipaleille.”

Turvealan yrittäjiin on vedottu

Pelastuslaitos on satsannut ennaltaehkäisevään toimintaan kuten tiedottamiseen.

”Tavallisia kansalaisia on varoiteltu, kielletty avotulen sytyttäminen ja muistutettu metsäpalovaroituksesta. Olemme myös vedonneet turvealan urakoitsijoihin ja metsäkoneyrittäjiin.”

Turvetyömailla koneet sytyttävät helposti kipinöitä, jotka kehkeytyvät kovassa tuulessa nopeasti tulipaloksi. Metsäkoneet puolestaan tekevät kipinöitä, jos telaketjut osuvat kiviin.

”Nyt on tarvittu jo sellaisia resursseja, joita harvemmin käytetään. Koko ajan ollaan varpaillaan ja tilannekeskuksessa seurataan herkeämättä tilanteen kehittymistä. Meillä on kolme päivystysaluetta, ja varaudumme myös päällekkäisiin tilanteisiin”, Soppela kertoo.

Hänen mukaansa lentotähystystoiminta on äärimmäisen tärkeää, jotta palot havaitaan ajoissa.

”Paloalueen kaksinkertaistuessa resurssit moninkertaistuvat helposti. Pyrimme siihen, että pääsemme paikalle mahdollisimman nopeasti pienillä resursseilla.”

Kolme paloa viime viikolla

Viime viikolla alueella oli kolme isompaa maastopaloa, jotka kaikki havaittiin lentokoneesta. Turvesuolla paloi kahdesti, toinen palo oli yli 10 hehtaaria, toinen reilut kaksi hehtaaria. Lisäksi peltoaukealla roihusi kahden hehtaarin edestä.

Pelastuslaitoksen apuna sammutuksissa on rajavartiolaitoksen helikopteri ja pelastushelikopteri Aslak.

Soppela painottaa, että tilanne vaatii erityistä seurantaa.

”Nyt on ollut kuiva jakso pitkään. Viime kesänä oli vielä pahempi tilanne, joka kesti pidempään. Toivottavasti saataisiin sateita, ettei se toistu.”

Hän ei kuitenkaan usko, että Suomessa voisi palaa metsää todella laajassa mittakaavassa kuten esimerkiksi viime päivinä Siperiassa.

”Suomessa palot havaitaan nopeammin, meillä on kohtuullisen hyvä metsäautotieverkosto, vakinaisten ja sopimuspalokuntien tehokas toiminta sekä lentosammutustoiminta.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Lue lisää