Paloturvallisuus 29.4.2021

Alkusammutus pelasti – tulitöiden tekijä varasi itse katolle viisi käsisammutinta minimin sijaan

Tulitöistä alkanut kattopalo taltutettiin onnistuneesti alkusammutuksella, ja palomiehet täydensivät sammuttamista myös käsisammutuskalustolla.

Tulitöistä alkanut kattopalo taltutettiin onnistuneesti alkusammutuksella, ja palomiehet täydensivät sammuttamista myös käsisammutuskalustolla.

”Nyt on piru merrassa, katto palaa”, ilmoitti vesikattoalueen vastaava mestari rakennusta urakoivan Fira Oy:n vastaavalle työnjohtajalle Pekka Kavénille. Korkean rakennuksen katolla tehtiin viimeisiä tulitöitä keskellä päivää helmikuun alussa. Vesieristystöissä tehtiin ilmanvaihtohormin ylösnostoja ja teräksisten ulospuhalluslaitteiden rakenteiden seinämään kiinnitettiin kuumentamalla bitumikermikatetta.

”Kovalla pakkasella tulitöitä piti tehdä normaalia pidempään ja se saattoi aiheuttaa kuumenemisen niin, että tuli pääsi etenemään kotelossa”, Kavén pohtii.

Palomestari Raimo Rasijeff Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta johti pelastustoimia, kun kaikkiaan toistakymmentä yksikköä hälytettiin kohteeseen sekä hänen omalta laitokseltaan että Helsingin pelastuslaitokselta.

Palava kohde oli kymmenien metrien korkeudessa. Puomitikasautoa ei saatu riittävän lähelle rakennusta työmaan ja lumitilanteen vuoksi. Perusselvitys tehtiin rakennuksen viereen ja letkut siirrettiin katolle työmaanosturilla. Myös työmaan hissiä käytettiin kaluston viemiseksi ylös.

”Onneksi alkusammutus oli tehty mallikkaasti, joten vaarallinen tilanne saatiin nopeasti hallintaan. Päätin, että yritämme taltuttaa jäljellä olevat palopesäkkeet jauhe- ja nestesammuttimilla. Jos vettä olisi pitänyt laskea rakenteisiin, vesivahingot olisivat olleet mittavat. Näin säästettiin myös kustannuksissa”, Rasijeff sanoo.

”Tulitöiden tekijä varasi itse viisi jauhesammutinta, kun kaksi olisi ollut minimivaatimus. Työntekijä vältti omalla toiminnallaan suuremmat vahingot, vaikka tapahtunut kolahtikin hänen ammattiylpeyteensä”, Kavén kuvailee.

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Lue koko juttu Pelastustiedosta 2/2021. Lisää asiaa tulitöistä numerossa 3/2021, joka ilmestyy 5. toukokuuta

Lue lisää