Paloturvallisuus 21.12.2019

Hotellipalosta kymmenen miljoonan euron vahingot – miten kriisitilanteesta selvittiin?

Iso-Syötteen tulipaloa voitiin sammuttaa lähinnä ylhäältä päin kattotyöskentelynä ja puomitikkailta sammuttaen. Kuva: Juho Tolonen.

Iso-Syötteen tulipaloa voitiin sammuttaa lähinnä ylhäältä päin kattotyöskentelynä ja puomitikkailta sammuttaen. Kuva: Juho Tolonen.

Hotelli Iso-Syötettä kohtasi pahin mahdollinen tilanne aivan sesongin alla, kun väärin asennettu takka sytytti hotellirakennuksen tuleen vain muutama päivä ennen joulua.

Hotellin johtaja Juha Kuukasjärvi kertoi, miten kriisitilanteesta selvittiin Yritysturvallisuusfoorumissa, jonka järjestivät Suomen Palopäällystöliitto ja Finnsecurity yhdessä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja Suomen Paloinsinööriyhdistyksen kanssa.

Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta rakenteelliset vahingot olivat kymmenen miljoonaa euroa. Taloudellista vahinkoa lisäsi liikevaihdon lasku neljästä kahteen miljoonaan euroon.

Hotelli Iso-Syötteen johtaja Juha Kuukasjärvi kertoi, miten hotelli nostetaan uuteen kukoistukseen tulipalon jälkeen.

”Keskeytysvakuutus auttoi meitä jatkamaan toimintaa kuluneen vuoden ajan. Hieman pidempikin se olisi voinut olla. Vakuutuksen saa enimmillään puoleksitoista vuodeksi ja meidän oli tarkoitus vakuutusturvaamme muuttaa, mutta se jäi tekemättä ja hautautui muiden töiden alle”, Kuukasjärvi kertoi.

Palon jälkeen on suunniteltu ja rakennettu uutta. Palaneen tilalle valmistui entistä ehompina uusia hotellihuoneita. Ne otettiin käyttöön joulukuun alussa. Palaneen ravintolan rakennetaan uusi, mutta sitä ei saatu valmiiksi sesongiksi, joten se avataan myöhemmin ensi vuonna.

Palon syy oli takka, josta kuumat palokaasut pääsivät rakenteisiin jo pidemmän aikaa. Nyt se johti lopulta siihen, että katto syttyi palamaan.

”Palonsyyntutkijat totesivat, että ainoastaan takka purkamalla ongelma olisi paljastunut.”

Tulipalon jälkeen hotelliin asennetaan sprinklerit. Rakennukseen tulee myös uusi sviitti, joka nimetään feeniksiksi. Se jää muistoksi onnettomuudesta, jonka seurauksena hotelliyrittäjän joulu oli paska, kuten hän esityksensä lopussa asian ilmaisi.

Hotelli Iso-Syötteen palosta kerrottiin laajasti hälytysilmoitusjutussa Pelastustiedossa 1/2019.

Seuraava Yritysturvallisuusfoorumi järjestetään ensi syksynä Skydd-messumatkan yhteydessä lokakuussa.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää