Paloturvallisuus 4.3.2019

Huolimattomuus aiheuttaa sähköpaloja

Sähköpalo syttyy useimmiten huolimattomasta lieden käytöstä.

Sähköpalo syttyy useimmiten huolimattomasta lieden käytöstä.

Vikaantunut loisteputkivalaisin kärysi terveyskeskuksessa Nurmeksessa. Vika loisteputkivalaisimessa aiheutti palaneen käryä kauppaliikkeen taukotilassa Kouvolassa. Tampereella muovikuuppa unohtui saunojalta kiukaan päälle. Saunomaan tullut huomasi saunan olevan täynnä savua ja palokunta piti hälyttää paikalle.

Tässä muutama esimerkki lähiajalta, jossa sähkölaitteista johtuva vika tai huolimattomuus on aiheuttanut uhkaavan palon alun.

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta syttyi viime vuonna yli 2500 tulipaloa. Sähköpalojen suurin yksittäinen syy oli lieden valvomaton tai huolimaton käyttö. Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 11 ihmistä. Kuudessa kuolemantapauksessa palo alkoi sähköliedestä. Tiedot ovat peräisin Pelastustoimen PRONTO-rekisteristä.
Eniten sähköpaloja aiheuttaneita laitteita kotitalouksissa olivat liedet ja uunit (noin 950 kpl), valaisimet (noin 200 kpl) ja kiukaat (noin 140 kpl). Sähköpalojen määrä on pysynyt melko samana vuodesta toiseen.
Sähköpaloissa on menehtynyt 2010-luvulla keskimäärin 15 ihmistä vuodessa. Viime vuonna sähköpalokuolemien määrä kääntyi laskuun ja tapauksia oli vähiten viiteen vuoteen (8). Vuosina 2014 ja 2016 sähköpalokuolemia oli yli 20.

Sähköpalon syynä usein huolimattomuus

Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta.

”Sähkölaitteesta alkaneen palon syynä on usein ihmisen toiminta – huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden vastainen toiminta, huollon laiminlyönti tai laitteen vaurioituminen. Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen vahingossa päälle, jolloin liedelle jäänyt ruoka tai palava materiaali on syttynyt tuleen. Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen löylyhuoneessa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia”, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Uutena riskinä litiumioniakut

Tehokkaat litiumioniakut ovat yleistyneet kodin sähkölaitteissa ja koneissa. Li-ion-akkuja on esimerkiksi kännyköissä, tietokoneissa sekä sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Akkuja pitää ladata käyttöohjeen mukaisesti ja valvoa lataamista. Akut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä on hankala sammuttaa.

Lähde: Tukes

Lue lisää