Paloturvallisuus 30.4.2021

LVI-töissä vältetään tulitöitä – vaihtoehtoja löytyy paljon

Vaihtoehtoisia työtapoja esimerkiksi katkaisemiseksi ja leikkaamiseksi on paljon, niillä voidaan korvata ”rälläkän” käyttö. Kuva: Caverion Oy.

Vaihtoehtoisia työtapoja esimerkiksi katkaisemiseksi ja leikkaamiseksi on paljon, niillä voidaan korvata ”rälläkän” käyttö. Kuva: Caverion Oy.

LVI- ja sähköasennustöissä etsitään vaihtoehtoisia työmenetelmiä tulitöiden vähentämiseksi. Lisäksi vaihtoehtoiset työmenetelmät vähentävät melua ja tapaturmariskiä.

”Ensisijaisesti etsitään sellaisia työmenetelmiä eivätkä ilmavaihto- ja sähköasentajat tee tulitöitä juuri ollenkaan”, sanoo työsuojeluvaltuutettu Pekka Hätönen Caverion Oy:stä.

”Ilmavaihtoasentajat katkaisevat työkohteena olevat kanavat sirkkelillä tai nakertajalla. Sähköasentajat puolestaan käyttävät sirkkeliä kaapelihyllyjen katkaisuun.”

Sen sijaan putkiasentajat joutuvat edelleen tekemään juotostöitä tai mahdollisesti myös hitsaamista, mutta erilaiset puristeliitokset ovat yleistymässä. Sellainen on esimerkiksi komposiitti.

”Lisäksi esimerkiksi kulmahiomakoneen eli rälläkän käyttö on merkittävästi vähentynyt.”

Nykyään löytyy esimerkiksi kierretankojen katkaisemiseksi ja leikkaamiseksi oikein hyviä vaihtoehtoja.

”Niillä voidaan korvata juurikin ”rälläkän” käyttö”, Hätönen toteaa.

Vaihtoehtoisia työmenetelmiä tulitöille ovat muun muassa sirkkeli, puukko- ja vannesaha, nakertaja, leikkuri, puristeliitos, kierre- tai laippaliitos sekä geeli- tai valuhartsijatko.

Lisää kiinnostavaa asiaa tulitöistä vuoden jokaisessa numerossa. Pelastustieto 3/2021 ilmestyy 5. toukokuuta. Siinä paneudutaan siihen, mitä muun muassa autoaan tuunaavan harrastajan tulisi tietää tulitöistä.

Lue lisää