Paloturvallisuus 27.10.2020

Nykytekniikalla ja henkilökunnan harjoituksilla turhat hälytykset pois

Tekninen kiinteistönhoitaja Aki Olin Are Oy:stä opasti henkilökuntaa päivää ennen VALOn avajaisia. Hän vastaa kiinteistötekniikasta ja myös palotekniikan huoltotöistä.

Tekninen kiinteistönhoitaja Aki Olin Are Oy:stä opasti henkilökuntaa päivää ennen VALOn avajaisia. Hän vastaa kiinteistötekniikasta ja myös palotekniikan huoltotöistä.

VALO Hotel & Work avasi ovensa syyskuun alussa Helsingissä. Hotellihuoneet muuntuvat toimistotiloiksi nopeasti erilaisten muuntokalusteiden ansiosta. Nykytekniikalla tilojen käyttö ja henkilökunta otetaan huomioon. Tällöin voidaan myös välttää turhat hälytykset.

”Kyseessä on iso, haastava ja monipuolinen kohde, jossa on paljon eri toimintoja ja tiloja, kuten kokous-, toimisto-, ravintola-, majoitus- ja pysäköintitilat sekä kylpylä ja korkea atrium. Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä on varustettu hälytyksenviivästysyksiköllä. Tämä antaa kiinteistölle aikaa selvittää mahdollinen palonsyy.

VALOn vastaanotossa on paloilmoitinjärjestelmän hälytysviiveyksikkö. Henkilökunnalla on 60 se­kuntia aikaa kuitata hälytys vastaanotetuksi ja siitä kuusi minuuttia aikaa selvittää hälytyksen syytä. Kosketusnäyttöpaneeli neuvoo käyttäjäänsä.

Hälytyksenviivästyspaneelin käyttöönotto vaatii henkilöstön hyvää koulutusta, osaamista ja perehdytystä sekä pelastusviranomaisen kanssa käytyjä keskusteluja. Älykkäällä tekniikalla voidaan päästä nollatoleranssiin erheellisissä hälytyksissä”, kertoo toimitusjohtaja Marko Hämäläinen PAP Group Oy:stä. Yritys toimitti kohteeseen paloilmoittimen, turva- ja opasvalot sekä äänievakuointijärjestelmän.

Avoimia asiantuntijoiden ideoille

Palontorjuntatekniikan kehitysryhmä kävi tutustumassa VALOon tuoreeltaan. ”Hankkeessa on oltu hyvin avoimia asiantuntijoiden ajatuksille ja kehitysideoille. Paloturvallisuus on otettu huomioon. Projektin pohjalta aiotaan ottaa oppia myös tuleviin hankkeisiin. Esimerkiksi kiinteistön tuottamaa dataa voisi hyödyntää poikkeavien tilanteiden ennakoinnissa. Näin voitaisiin tunnistaa mahdollinen tulipalo ennen kuin se ehtii syttyä”, kertoo turvallisuusasiantuntija ja kehitysryhmän jäsen Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKistä.

Lue Pelastustiedosta 7/2020 muista turvallisuutta edistävistä ratkaisuista.
Lisätietoa palontorjuntatekniikasta ja älyrakentamisesta.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää