Paloturvallisuus 19.2.2015

Palokuolemat vähenivät tammikuussa

Viime vuonna Raisiossa paloi kerrostalohuoneisto. Yksiö tuhoutui täysin, pelastuslaitos evakuoi asukkaita.

Viime vuonna Raisiossa paloi kerrostalohuoneisto. Yksiö tuhoutui täysin, pelastuslaitos evakuoi asukkaita.

Tämän vuoden tammikuussa tulipaloissa kuoli kahdeksan ihmistä, kun vuonna 2014 samaan aikaan kuolleita oli 15, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö tiedotteessaan.

Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki painottaa, että kuolleiden määrästä ei ole syytä vetää nopeita johtopäätöksiä, sillä tarkastelujakso on liian tiheä.

”Kuukausien tai vuodenkaan jaksosta ei kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Pienillä lukumäärillä päivienkin heitto suuntaan tai toiseen voi muuttaa tuloksia dramaattisesti”, hän sanoo.

Tutkimusraportin vuosien 2007-2013 palokuolemista tehnyt Kokki muistuttaa, että sisäministeriö seuraa palokuolemia useamman vuoden jaksoissa, mikä antaa paremman kuvan niiden lukumäärän muutoksista kuin lyhyemmät jaksot.

Viime vuonna tulipaloissa kuoli 87 ihmistä. Palokuolemien määrä nousi huomattavasti toissavuodesta, jolloin niitä oli 58.

SPEKin johtaja Matti Orrainen muistuttaa, että tilastollisesti palokuolemien määrä on pienentynyt.

”Laskin itse viiden vuoden keskiarvoja, ja sain tulokseksi että palokuolemien määrä on pienentynyt 27 prosenttia”, hän kertoo.

Tilastoissa voi olla paljonkin vuosittaista vaihtelua.

”Asuntopaloja kuitenkin tapahtuu keskimäärin yhdeksän joka ainoa päivä. Kohtalokkaiden palojen määrä voi vaihdella.”

Orrainen korostaa, että Suomessa on tehty paljon lainsäädännöllisiä päätöksiä asumisen paloturvallisuuden parantamiseksi. Esimerkiksi palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa asunnossa syyskuusta 2000 lähtien.

Yleensä talvikuukausina sattuu enemmän kuolemaan johtavia tulipaloja. Esa Kokin mukaan selitys on se, että ihmiset oleskelevat enemmän sisätiloissa, joissa vaaratilanteet voivat nopeammin kehittyä hengenvaarallisiksi kuin ulkona.

”On eri asia, jos palava tupakka putoaa syliin, sohvalle tai sängylle kuin jos se putoaa ulkona maahan.”

Tupakointi on edelleen yleisin kuolemaan johtavan tulipalon syttymissyy. Toiseksi yleisin syy ovat tahallaan sytytetyt palot, kolmanneksi yleisin ruoanlaitto.

SPEKin mukaan Suomessa tapahtuu vuodessa noin tuhat liesipaloa.

”Ne ovat yksi tekijä muiden joukossa, mutta liesien turvallisuuden parantaminen ei ratkaise koko problematiikkaa”, Kokki sanoo.

Tulipalo kerrostalossa käyttäytyi erikoisesti. Palo kulki ylöspäin ja poltti mennessään kaikkien huoneistojen ovet.
Raision palo kulki ylöspäin ja poltti mennessään kaikkien huoneistojen ovet.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Lue lisää