Paloturvallisuus 17.5.2016

Pelastussuunnitelmista on käytännön hyöty kaukana

Oskari Turunen on kouluttajana asukkaiden turvallisuusilloissa Pohjois-Savossa.

Oskari Turunen on kouluttajana asukkaiden turvallisuusilloissa Pohjois-Savossa.

Entinen palopäällikkö, nykyinen turvallisuuskouluttaja Osmo ”Oskari” Turunen haluaa lisätä taloyhtiöiden asukkaiden turvallisuustietoutta. Turusen mielestä monissa tapauksissa pelastussuunnitelmasta ei ole käytännön hyötyä.

”Usein kyseessä on monistettu pinkka papereita, joiden sisältö on kopioitu jostakin muusta tiedostopohjasta. Vain nimet ja osoitteet on muutettu. Suunnitelmia tarjoava yritys saattaa veloittaa suunnitelmasta 300–400 euroa”, Turunen kummastelee.

Kuopiossa asuva Turunen jäi eläkkeelle palopäällikön virasta kaksi vuotta sitten. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palveluksessa hän luki satoja pelastussuunnitelmia. Mies muutti eläkkeelle jäätyään kerrostaloon ja hänet valittiin taloyhtiön turvallisuuspäälliköksi.

”Taloyhtiöiden pelastussuunnitelmia lukiessani silmät aukenivat kuin kissanpojalla. Paperilla oli paljon asioita, mutta niissä oli huonosti talokohtaisia ohjeita asukkaille. Tiedot esimerkiksi vesi- ja sähkösuluista pitäisi olla kaikilla asukkailla. Nyt käytännön ohjeet puuttuvat pelastussuunnitelmista ja ne täyttävät lähinnä vain lain kirjaimen”, Turunen sanoo.

Lue koko juttu Pelastustiedosta 3, joka ilmestyi 11.5.

Teksti ja kuva: Mika Rinne

Lue lisää