Paloturvallisuus 11.12.2022

Pikkujutusta iso palo Saarijärvellä Keski-Suomessa – koko teollisuushalli lähellä palaa

Palokuormaa hallissa oli valitettavan paljon. Palo syttyi mustuneen ovenkarmin takana olevassa tilassa.

Palokuormaa hallissa oli valitettavan paljon. Palo syttyi mustuneen ovenkarmin takana olevassa tilassa.

Teollisuushallissa piti tehdä pieni korjaus, jossa tulitöitäkin oli tehtävä. Lopputulos on katastrofi. Pienestä työstä oli palaa koko halli.

Keski-Suomessa Saarijärvellä sijaitsevassa teollisuushallissa oli jo aloitettu valmistaa puisia keittiövälineitä, mutta tuotantovälineenä oleva kone oli kuitenkin vikaantunut. Tarkoitus oli aloittaa varsinainen sarjatuotanto. Sitä ennen innokas apulainen halusi auttaa yrittäjää korjaamalla konetta. Sitä varten piti myös leikata metallikappaleita kulmahiomakoneella ja hitsata saumoja.

Lauantaiaamupäivällä toukokuussa 2020 aloitettu työ loppui lyhyeen, kun kipinäsuihkut sytyttivät ympärillä olevan palokuorman palamaan. Nopeasti tehtiin hätäilmoitus ja työn tekijä tyhjensi useita sammuttimia, jolla paloa onnistuttiin rajoittamaan.

Paikalle tuli ensimmäisenä aluepalomestari Pertti Hänninen, joka haki myös autostaan pari kuuden kilon sammutinta. Ne oli turvallista tyhjentää oven raosta palavaan tilaan.

”Samalla Saarijärven asemalta tullut yksikkö teki perusselvityksen ja sammutti palon nopeasti. Sammutustyönä tehtävä ei ollut suuri”, hän kertoo.

”Uhka vakavammille vahingoille oli kuitenkin suuri. Onneksi alkusammutusta tehtiin ahkerasti ja yksiköt ehtivät kohteeseen nopeasti. Myös tilan palo-osastoinnit pitivät.”

Palokuormaa paljon

Kyseessä on parin tuhannen neliön suuruinen, kahdessa kerroksessa oleva teollisuushalli. Tilanne olisi voinut kehittyä paljon pahemmaksi. Palokuormaa oli ympärillä paljon, ja se olisi palon leviämiselle ollut kohtalokasta. Tuli olisi voinut levitä yläkertaan ja silloin koko halli olisi ollut vaarassa tuhoutua.

”Tehtävään hälytettiin useita yksiköitä, mutta paikalle kohteeseen tuli kolme sammutusyksikköä ja yksi säiliöauto. Tilanne tuntui aluksi uhkaavalta ja ilmoitus oli, että myös yksi ihminen on sisällä tilassa. Onneksi valtaosa hälytetyistä yksiköistä voitiin perua.”

Tulityöntekijä halusi auttaa yritystoimintaa valmistellutta ystäväänsä ja hän teki yksin tulityötä tilassa.

Säädöksiä ei noudatettu

”Tulityösäädöksiä ei ole noudatettu, vaikka sammuttimia sattuikin olemaan tilassa, mutta varsinaisesti tilaa ei mitenkään suojattu”, Hänninen sanoo.

Hän on pitkällä työurallaan nähnyt useita vastaavia tapauksia.
”Valitettavasti vastaavia sattuu liian paljon.”

”Tässäkin tapauksessa katsottiin, että tehdään pikkujuttu nopeasti eikä välitetä suojauksia eikä siitä, mihin kipinäsuihkut lentävät.”

Muutamia kappaleita puisia kapustoja ehdittiin valmistaa, kunnes vikaantunutta konetta korjatessa tulityöt sytyttivät kohtalokkaan tulipalon.

”Jos olisi puolikin tuntia raivattu tilaa ja suojattu kohdetta, olisi lopputulos ollut toisenlainen ja yritystoiminta voisi jatkua.”

Nyt vahingot olivat niin suuria, ettei puukapustojen tekemistä voitu koskaan aloittaa.
”Koulutuksista riippumatta pitäisi ymmärtää tulitöitä tehtäessä ympäristön turvallisuus.”

Sammuttamisessa käytettiin vettä kaksi kuutiota. Pahimmat vesivahingot aiheuttikin palon takia rikkoutunut vesiputki.

Palosta aiheutui noin 143000 euron aineelliset vahingot. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tulitöitä tehneen miehen sakkorangaistukseen yleisvaaran tuottamuksesta. Yritystoimintaa aloitellut mies syyllistyi oikeuden mukaan pelastusrikkomukseen säilyttämällä tilassa huolimattomasti helposti syttyvää tavaraa. Koska hänelle koitui tapahtuneesta suuret taloudelliset vahingot, hänelle ei määrätty sakkoja.

Teksti: Esa Aalto
Kuvat: Pertti Hänninen

Lue lisää tulitöistä vuoden jokaisesta Pelastustiedosta.

Lue lisää