Paloturvallisuus 16.3.2023

Sprinklerilaitteiston toiminta saattoi paljastaa asennusongelman

Sahalaitoksella syttyi palo tulitöistä. Sprinklerijärjestelmä sammutti palon, mutta vei samalla paineet pikapaloposteista, joilla yritettiin alkusammutusta.

Anaika Woodin Soinlahden saha Iisalmessa oli joulun ja uudenvuoden välipäivinä huoltoseisokissa. Hoidettaviin huoltotehtäviin kuului metallipalan poistaminen sahakoneesta.

Työmenetelmäksi valikoitui polttoleikkaus. Sahan edustajien mukaan tulityöpaikka oli puhdistettu, oli pikapalopostia ja käsisammuttimia, jatkuvaa vesisumua sekä tulityövartijaa.

Paikka oli hankala. Tarvittiin huoltotaso, jonka alla kulki kaapelihyllyjä.

”Palo oli polttoleikattavan kohteen ja huoltotason alapuolella, mutta kaapelihyllyn yläpuolella. Sinne oli aika hankala päästä käsiksi. Palo levisi huoltotason lankkujen alapintaan ja kaapelihyllyn päällä olevaan puupölyyn”, kertoo palomestari Risto-Matti Raatikainen.

Palon syttyessä paikalla ollut Ari Pinola kertoo, ettei paloon päässyt yläpuolelta käsiksi. Alkusammutusta yritettiin Pinolan mukaan kolmellakin letkulla ennen kuin niistä loppui paine.

”Yhdestäkään ei tullut vettä enää kuin semmoisen puolen metrin päähän. Se vähän haittasi tietysti niiden käyttöä”, Pinola sanoo.

Paineen heikkeneminen osui samaan hetkeen, jona automaattinen sprinklerijärjestelmä alkoi toimia. Sahalaitokselle asennettu paineilmatäytteinen sprinklauslinja puhalsi ensin putken tilavuuden verran paineilmaa ja oletettavasti voimisti paloa hetken.

”Siinä vaiheessa palo oli kertoman mukaan näyttänyt hieman uhkaavalta ja työntekijät olivat jo lähteneet poistumaan, mutta sitten se oli välittömästi sammunut, kun vesi lähti tulemaan sprinkleristä”, Raatikainen toteaa.

Pinola vahvistaa palomestarin näkemyksen. ”Tuli lietsoutui aika isoksi vähäksi aikaa ennen kuin alkoi vettä tulemaan.”

Pikapalopostien paineen heikkeneminen on niin poikkeuksellinen ilmiö, ettei palomestari Raatikainen toista muista.

Sahalaitoksen onneksi automaattinen sammutusjärjestelmä toimi, vaikka ilmeisesti vei paineen paloposteista. Tapauksesta selvittiin ilman henkilövahinkoja ja vähäisillä omaisuusvahingoilla. Mahdollisuus huomattavasti isompaan vahinkoon oli läsnä.

Teksti: Jarkko Sorjonen
Kuva: Kuvakaappaus Anaika Woodin YouTube-esittelyvideosta

Lue koko juttu pohdintoineen Pelastustiedosta 1/2023. Lisää asiaa tulitöistä juuri ilmestyneessä kakkosnumerossa.

Lue lisää