Paloturvallisuus 26.3.2021

Tulityökoulutuksessa kohtaat liekin turvallisesti – uudistunut koulutus osittain verkkoon

Arkistokuva: Kimmo Kaisto.

Arkistokuva: Kimmo Kaisto.

Tulityökoulutus uudistui ja siirtyi osittain verkkoon vuodenvaihteessa. Miksi osittain, miksi ei kokonaan? Miksi osa järjestetään yhä lähiopetuksena? Ratkaisulle on vahvat perustelut, sanoo pedagogiikan asiantuntija, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koulutussuunnittelija Rita Hiltunen.

”Kun tavoitellaan toimintakykyä aidoissa tilanteissa, on verkkokoulutuksella haastavaa saavuttaa vastaavia oppimistuloksia kuin lähikoulutuksessa. Lähiopetus tukee analysoinnin taitojen lisäksi psykologisten tekijöiden käsittelyä kuten uskallusta lähestyä ja sammuttaa elävä tuli”, Hiltunen toteaa.

Lähikoulutuksen vahvuudet ovat ennen kaikkea vertaisoppimisessa sekä käytännön harjoittelussa.

”Verkko-opiskelu tuo kyllä paljon etuja opiskeluun, jos osaamisvaatimuksissa liikutaan asioiden muistamisen ja ymmärtämisen tasolla. Kun edellytetään asian syvempää osaamista, lähikoulutusta on erittäin haastavaa korvata täysin ilman, että tingitään koulutuksen laadusta.”

Lähiopetuksessa myös varmistetaan kurssilaisen henkilöllisyys. Verkossa edes vahva tunnistautuminen ei takaa, että kurssilainen on suorittanut koulutuksen itse.

”SPEKin koulutusjärjestelmässä kaikki osoittavat osaamisensa paikan päällä loppukokeessa.”

Lisää asiaa tulitöistä vuoden jokaisessa Pelastustiedossa.

Lue lisää