Pelastustoiminta 7.2.2020

Tulityöpätevyyden uusijoille ensi vuonna mahdollisuus verkko-opiskeluun

Tulityöpätevyyden uusintaa hakevat voivat halutessaan ensi vuodesta lähtien suorittaa osan opinnoista verkossa. Kuva: Pixabay

Tulityöpätevyyden uusintaa hakevat voivat halutessaan ensi vuodesta lähtien suorittaa osan opinnoista verkossa. Kuva: Pixabay

Suomeen on valmisteilla uusi tulitöiden koulutusmalli, jossa tulityöpätevyyden uusijat voivat halutessaan suorittaa osan opinnoista verkossa. Uudistus astuisi voimaan ensi vuonna.

Verkossa voitaisiin suorittaa muun muassa tulitöihin liittyvää teoriaa ja käsitteistöä. Suoritusosan tarkempi sisältö on vielä valmistelussa.

”Koulutuksen tulee muuttua ajassa ja seurata tarkasti työelämän tarpeita. Tulityökoulutusta on toteutettu Suomessa jo yli 30 vuoden ajan, joten pätevyyttään uusimaan tulevien henkilöiden määrä on kaiken aikaa kasvussa. Tämän myötä meidän tulee pyrkiä tunnistamaan ja tunnustamaan kurssilaisen aiempaa osaamista, jotta koulutus säilyy tulevaisuudessakin suorittajalleen mielekkäänä ja motivoivana koulutuksena”, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEK:in kehittämispäällikkö Heli Hätönen.

Ensimmäistä kertaa tulityöpätevyyttä hankkivat suorittavat koko opintokokonaisuuden entiseen tapaan lähiopetuksena.

Pohjoismainen koulutus päivitykseen

Pohjoismaiset palontorjunta-alan edustajat kokoontuivat tällä viikolla SPEK:in tiloissa Helsingissä. Tapaamisen tarkoitus oli päivittää ja yhdenmukaistaa pohjoismaismaisia koulutusaineistoja ja järjestelmiä.

Tanskan, Norjan, Suomen ja Ruotsin yhteistyöjoukko kokoontui Helsinkiin SPEK:in tiloihin keskustelemaan tulityökoulutuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Kuvassa vasemmalta Knut Norum (Norja), Heli Hätönen (SPEK), Sofie Strömberg (Ruotsi), Charlotte Hellensberg (Tanska), Anders Frost-Jensen (Tanska), Kristin Rostad (Norja) ja Petri Lindh (SPPL). Kuva: Petri Vanhanen

”Käymme läpi toistemme toimintatapoja ja sitä, miten voimme kehittää tulityökoulutusta pohjoismaissa. Sitä mitä ajankohtaista kussakin maassa tapahtuu ja miten voimme auttaa toisiamme ja jakaa aineistoja”, kuvailee Suomen Palopäällystöliitto SPPL:n koulutuspäällikkö Petri Lindh.

Mukana tapaamisessa olivat edustajat Suomen, Tanskan, Ruotsin ja Norjan palontorjuntajärjestöistä. Suomen puolelta tapaamiseen osallistuivat SPEK ja SPPL.

Tapaamisia järjestetään pari kertaa vuodessa. Joukko tapaa kerran vuodessa myös pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden ja yritysten edustajat.
Tapaamiset jatkuvat syyskuun lopussa Tukholmassa.

Teksti: Petri Vanhanen

Lue lisää