Paloturvallisuus 10.4.2022

Tulityöt ovat tutkijoille helpoimpia – ripeä tutkinta auttaa ennaltaehkäisemään vastaavia tapauksia

Timo Koukin mukaan vahinkojen sattuessa pitäisi pystyä selvittämään, millaisin ohjeistuksin töitä on tehty.

Timo Koukin mukaan vahinkojen sattuessa pitäisi pystyä selvittämään, millaisin ohjeistuksin töitä on tehty.

Kun hälytys tulee, Timo Kouki ja muut palontutkijat lähtevät heti palopaikalle. Kouki työskentee johtavana palotarkastajana ja palontutkinnanjohtajana Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Kohteen työntekijöitä on hyvää päästä jututtamaan heti. Silloin saadaan tapahtuneesta tuoreeltaan arvokasta tietoa.

Kouki on kymmenen vuotta tutkinut tulipaloja, joista tulityöt ovat yksi keskeisistä tulipalojen aiheuttajista. Hänellä on myös palokuntataustaa. Tänä vuonna tulee 25 vuotta sopimuspalokunnan päällikkönä Virolahden VPK:ssa.

Tulityöt ovat tutkijoille helpoimpia, sillä aiheuttaja tulipaloille löytyy helposti.

”Siksikin tutkintaa pitää viedä ripeästi eteenpäin. Syttymissyyssä on harvoin kiistettävää. Kun se tiedetään heti, päästään siihen nopeasti käsiksi ja selvittämään perussyitä tapahtuneelle. Näin saadaan tietoa siitä, miten voitaisiin ennaltaehkäistä vastaavia tapauksia.”

Joskus rakentamiseen liittyvät lupa-asiat voivat olla hankalia selvitettäviä. Koukin mukaan myös urakoiden jakamiset ja ketjuttamiset tuovat ongelmia, koska kokonaisvastuun kantajia on vaikea löytää. Vahinkojen sattuessa pitäisi pystyä selvittämään, millaisin ohjeistuksin töitä on tehty ja ohjeistuksen antajaa voi olla vaikea löytää.

Teksti: Esa Aalto

Lisää tulitöistä 4. toukokuuta ilmestyvässä numerossa 3/2022.

Lue lisää