Paloturvallisuus 5.6.2022

Tulityöt: Pikku työ bitumihuovan kiinnityksessä kävikin todella kalliiksi

Pelastuslaitoksen mukaan rivitalon seitsemästä asunnosta viisi tuhoutui ja kaksi muuta kärsi vesivahingosta. Talon katto romahti osittain. Käytännössä talo piti rakentaa uudestaan.

Pelastuslaitoksen mukaan rivitalon seitsemästä asunnosta viisi tuhoutui ja kaksi muuta kärsi vesivahingosta. Talon katto romahti osittain. Käytännössä talo piti rakentaa uudestaan.

Pikku homma. Pieni työ. Vähän poltellaan kattohuopaa kiinni. Lopputulos oli kokonaan ihan muuta. Tulityöpätevyydelle olisi ollut tarvetta.

Tämänkaltaisella ajatuksella vaikutti lähteneen pienyrittäjä tekemään katto- ja vedeneristysalan tulitöitä Kaarinan Littoisissa kesällä 2018. Tarkoitus oli kiinnittää bitumihuopaa rivitalon katon ja seinän saumakohtaan.

Katon ja huopapalan lämmittäminen liekillä palavalla butaanikaasupullolla johti tulipaloon, joka poltti käytännössä koko rivitalon. Seurauksena pienyrittäjä tuomittiin maaliskuussa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa yleisvaaran tuottamuksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan yli 650000 euron korvaukset.

Pienyrittäjä päätyi tulityön tekemiseen jonkinlaisen tilannekatsauksen jälkeen. Tuomion mukaan hän oli saanut taloyhtiön edustajalta tiedon, että katon ja seinän saumakohta oli jo pari kertaa yritetty korjata liimaamalla. Tarvittiin järeämpää keinoa. Butaanipullo haettiin autoilevan ihmisen tavaratalosta.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan pienyrittäjä oli sittemmin tajunnut, että ”kyse on ontelovälipohjasta, jossa tulitöitä ei olisi saanut tehdä” ja ”pohtinut jälkikäteen, onko hänen tehtävänsä tietää, mitä siellä on, mutta toki jos hänellä olisi ollut tulityökortti, hän olisi ehkä ymmärtänyt tähänkin ongelmaan tarttua”.

Teksti: Jarkko Sorjonen
Kuva: Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Lue koko juttu Pelastustiedosta 3/2022. Lisää asiaa tulitöistä numerossa 4–5/2022, joka ilmestyy 15. kesäkuuta.

Lue lisää