Paloturvallisuus 13.9.2019

Tyhmä kysymys: heikentääkö hallitus puurakentamisen paloturvallisuutta?

Hallitusohjelmassa esitetään palomääräyksiä muutettavaksi siten, että puurakennusten kaksinkertaisen palosuojauksen tarve vähenee.

Hallitusohjelmassa esitetään palomääräyksiä muutettavaksi siten, että puurakennusten kaksinkertaisen palosuojauksen tarve vähenee.

Hallitus haluaa edistää puurakentamista. Hallitusohjelmassa esitetään palomääräyksiä muutettavaksi siten, että puurakennusten kaksinkertaisen palosuojauksen tarve vähenee. Lisäksi hallitus aikoo selvittää, onko puurakentamisen palomääräyksiä syytä keventää.

Heikentääkö tämä paloturvallisuutta, ympäristöministeriön rakennusneuvos Jorma Jantunen?

Ei heikennä. Mahdolliset muutokset arvioidaan hyvin huolellisesti. Asiaa on tutkittu ja selvitetty jo edellisen hallituskauden aikana. Jatkossakin tehtäneen sellaisia muutoksia, että puuta yksinkertaistettuun mitoitukseen perustuvassa suunnittelussa voidaan käyttää laajemmin.

En näe, että hallitusohjelman tavoite on puuttua siihen turvallisuustasoon, joka meillä tällä hetkellä on.

Mitä tarkoittaa, että kaksinkertaisen suojauksen tarve vähenee?

 Jos puhutaan korkeammista puurakennuksista eli kerrostaloista, niissä on automaattinen sammutuslaitteisto ja sen lisäksi pintojen suojaverhouksia. Uusia sääntöjä luotiin jo pari vuotta sitten. Hallitusohjelman kirjaus tarkoittaa sitä, että selvitystyötä jatketaan ja katsotaan, onko rakennustyyppejä ja niissä käyttökohteita, joissa voidaan vielä asioita tarkistaa.

 Miten puurakentamisen paloturvallisuus tulevaisuudessa taataan?

 Hallitusohjelmassa todetaan, että asiaa selvitetään, ja se voi myös tarkoittaa, että tullaan tulokseen, että mahdolliset muutokset jäävät vähäisiksi. Ymmärtääkseni ei ole tarkoitus laskea turvallisuustasoa. On poliittinen päätös, jos siitä poiketaan, mutten usko, että on poliittinen tavoite heikentää paloturvallisuutta nykytasosta.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Lassi Rinne

Lue lisää